Karang Gigi – Punca, Rawatan dan Pencegahan

Cara terbaik bagi membuang karang gigi dan plak adalah dengan berjumpa doktor gigi kerana ianya memerlukan peralatan khas dan teknik yang betul.

Karang gigi – atau dikenali juga sebagai tartar atau kalkulus – merupakan pengumpulan plak dan juga mineral dari air liur yang telah mengeras. Karang gigi boleh membentuk satu lapisan pada luar gigi dan ianya juga boleh menceroboh sehingga ke dalam gusi. Karang gigi terasa seperti lapisan yang keras pada gigi. Ianya juga bersifat poros yang membuatkannya mudah dicemari oleh makanan dan minuman.

Karang gigi, yang sering berlaku dibelakang atau dicelah gigi selalunya berwarna kuning atau coklat. Karang gigi dan juga plak boleh menyebabkan banyak masalah kepada kesihatan gigi anda.

Karang gigi dan plak boleh menyebabkan:

 • Bau mulut disebabkan pengumpulan bakteria.
 • Memusnahkan enamel gigi, iaitu lapisan luar gigi, yang seterusnya menyebabkan gigi menjadi sensitif, pembentukan kaviti dan akhirnya kehilangan gigi.
 • Masalah dan penyakit pada gusi.

Pencegahan plak

Plak pada gigi boleh bertukar menjadi karang gigi dalam masa sepantas beberapa jam, sebab itu amatlah penting untuk anda memberus gigi dan flos dengan kerap pada setiap hari.

Plak pada gigi

Persatuan Doktor Gigi Amerika telah mencadangkan langkah-langkah berikut bagi mencegah pembentukan plak gigi:

 • Berus gigi dua kali sehari, dua minit setiap sesi.
 • Gunakan berus gigi yang anda selesa. Penggunaan berus gigi manual atau jenis elektrik hanyalah pilihan peribadi masing-masing kerana kedua-duanya berkesan untuk membuang plak jika digunakan dengan betul dan konsisten. Walaubagaimanapun terdapat kajian yang menunjukkan berus gigi elektrik lebih berkesan bagi membuang plak.
 • Gunakan berus gigi dengan berus yang lembut.
 • Berus gigi mengikut sudut yang betul termasuk pada gusi. Berus gigi pada sudut 45 darjah supaya berusnya sampai ke celah diantara gigi dan gusi di mana plak terbentuk. Gunakan juga berus gigi pada kawasan pertemuan antara gigi dan gusi.
 • Gunakan berus gigi dengan pemegang yang pendek dan lembut.
 • Gunakan ubat gigi berfluorida.
 • Floss gigi sekali sehari.
 • Jika karang gigi sudah melekat pada gigi, ianya seakan-akan simen yang tidak boleh dibuang dengan berus gigi biasa. Ianya memerlukan prosedur khas yang boleh dilakukan oleh doktor gigi.

Pencegahan karang gigi

Membuang karang gigi memerlukan bantuan doktor gigi, namun terdapat perkara yang anda dapat lakukan – di samping memberus gigi dan flos dengan kerap – bagi mengurangkan pembentukan plak di dalam mulut dan menghalang berlakunya karang gigi. Antaranya adalah:

Ubat gigi khas

 • Ubat gigi khas mengawal karang gigi. Terdapat ubat gigi khas yang boleh membantu mengawal penghasilan karang gigi di mana menurut kajian mereka yang menggunakannya kurang mendapat karang gigi sebanyak 35 peratus berbanding mereka yang menggunakan ubat gigi biasa.
 • Ubat gigi dengan baking soda. Baking soda boleh digunakan untuk membuang plak dengan mencampurkannya dengan ubat gigi. Terdapat juga ubat gigi yang memang mengandungi bahan ini.
 • Elakkan ubat gigi dengan arang. Ubat gigi dengan arang tidak berkesan dalam mengawal penghasilan karang gigi.

Strip pemutihan

Menurut kajian, penggunaan strip pemutihan gigi yang mengandungi hidrogen peroksida dan pyrofosfat setiap hari selama tiga bulan boleh mengurangkan sehingga 29 peratus karang gigi berbanding mereka yang memberus gigi sahaja.

Teh

Kajian pada 2016 menunjukkan bahawa meminum teh hijau mungkin dapat mengurangkan kandungan bakteria dalam mulut. Jika anda tidak suka meminum teh, anda boleh berkumur dengan menggunakan air teh.

Memakan buah dan sayur

Buah dan sayur dapat menggalakkan anda mengunyah makanan, dan meningkatkan penghasilan air liur sekaligus dapat membuang bakteria dalam mulut yang menghasilkan plak. Begitu juga dengan mengunyah gula-gula getah.

Alat flos air

Terdapat alat flos yang memancarkan air diantara ruang celah gigi yang dapat membuang bakteria dan kotoran. Apabila digunakan dengan betul dan kerap, ianya lebih berkesan daripada menggunakan flos jenis benang bagi membuang plak.

Kajian menunjukkan mereka yang menggunakan flos air dan memberus gigi dapat mengurangkan sehingga 74 peratus penghasilan plak di dalam mulut berbanding hanya 58 peratus bagi mereka yang memberus gigi dan menggunakan flos jenis benang.

Mencuci mulut

Mencuci mulut dan berkumur dengan cecair yang boleh menghapuskan bakteria seperti cetylpyridinium, chlorhexidine dan sesetengah minyak EO dapat menghurangkan penghasilan plak dan karang gigi.

Walaubagaimanapun ianya harus digunakan sebagai pelengkap kepada memberus gigi dan flos.

Gunakan cecair kumur yang boleh menghapuskan plak dan karang gigi dan ikut arahan yang diberikan pada produk tersebut (sesetengahnya perlu berkumur sebelum memberus gigi, ada yang selepas memberus gigi).

Bila perlu berjumpa doktor

Cara terbaik bagi menghilangkan karang gigi adalah dengan berjumpa doktor gigi. Ini kerana doktor gigi akan menggunakan peralatan khas dan teknik yang betul bagi membuang plak degil ini.

Pembersihan oleh doktor gigi secara berkala dapat menghapuskan pengumpulan karang gigi. Doktor gigi akan menggunakan alat pengikis besi (yang terdapat cangkuk pada hujungnya) bagi membuang karang gigi.

Jika anda mempunyai karang gigi terlampau banyak sehingga menyebabkan penyakit gusi, doktor gigi mungkin akan mencadangkan pembersihan mendalam yang melibatkan penskalaan dan penanaman akar.

 • Plak dan karang gigi dibuang pada atas dan bawah garisan gusi (pada poket di mana gusi bersambung dengan gigi).
 • Akar gigi akan dilicinkan bagi menggalakkan pencantuman semula gusi kepada gigi.
 • Dalam sesetengah kes, lazer mungkin digunakan bagi membunuh bakteria yang terdapat dalam poket gusi.

Bila perlu dibuang

Kekerapan lawatan kepada doktor gigi bergantung kepada kesihatan mulut anda dan juga saranan oleh doktor yang memeriksa anda.

Namun kebanyakan doktor gigi menasihatkan untuk melakukan pemeriksaan dan pembersihan setiap enam bulan sekali. Jika anda menghidap penyakit gusi atau bersiko untuk mendapatnya (seperti perokok atau mempunyai penyakit kencing manis), doktor mungkin akan memberikan temujanji yang lebih kerap.

Anda juga memerlukan temujanji yang lebih kerap jika anda mudah mendapat plak dan karang gigi. Antara mereka yang mungkin memerlukan pembersihan yang lebih kerap termasuklah:

 • Mempunyai mulut yang kering, selalunya disebabkan pengambilan ubat tertentu dan penuaan. Air liur dapat membantu dalam membersihkan sisa makanan selepas makan.
 • Mereka yang susah untuk memberus gigi disebabkan penyakit tertentu.
 • Mereka yang mempunyai keadaan tertentu di mana tidak dapat memahami kepentingan penjagaan gigi setiap hari.

Kesan karang gigi

Iritasi dan keradangan yang disebabkan karang gigi boleh menyebabkan penyakit gusi. Peringkat awal penyakit gusi, yang masih boleh dipulihkan, dikenali sebagai gingivitis. Antara gejalanya termasuklah:

 • gusi yang merah dan bengkak
 • gusi yang berdarah ketika diberus atau flos
 • gusi sakit apabila disentuh

Gingivitis boleh berkembang menjagi periodontitis, yang menyebabkan kerosakan kekal. Selain bengkak, sakit dan pendarahan pada gusi, gejala di bawah ini juga boleh berlaku:

 • sakit ketika mengunyah
 • gigi longgar
 • gusi berpisah dari gigi
 • pengumpulan nanah diantara gigi

Bakteria yang menyebabkan periodontitis boleh masuk ke dalam saluran darah lalu meningkatkan risiko mendapat penyakit jantung dan paru-paru. Jadi amatlah penting untuk mendapatkan rawatan pergigian jika anda mengalami gejala-gejala di atas.

Komplikasi berbahaya dapat dielakkan melalui pemberusan gigi, flos dan membilas gigi seberapa kerap yang boleh.

Kesan karang kepada gigi

Terdapat lebih kurang 700 spesis bakteria yang tinggal di dalam mulut. Bakteria ini merupakan tempat berlakunya plak, iaitu lapisan filem tidak berwarna yang melekat pada gigi. Apabila plak yang terdiri dari bakteria ini bercampur dengan bahan makanan, ianya boleh menghasilkan asid yang akan menghakis gigi.

Berus gigi dan flos secara kerap dapat membuang kebanyakan plak sebelum ianya boleh memusnahkan gigi. Namun plak yang tertinggal pada gigi dan bergabung dengan mineral dari air liur akan bertukar menjadi karang gigi.

Kajian pada 2016 menunjukkan lebih 92 peratus warga Amerika mempunyai karang gigi.

Kesimpulan

Walaupun pembentukan karang gigi kerap berlaku, ianya boleh memberikan kesan besar terhadap kualiti hidup seseorang jika tidak dirawat. Berus gigi dan flos pada setiap hari, dengan pemeriksaan dan pembersihan gigi profesional secara berkala merupakan langkah terbaik dalam mencegah karang gigi serta komplikasinya.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.