Kanser Kulit – Diagnosis dan Rawatan

Biasanya doktor akan membuang terus kesemua bahagian yang terlibat semasa biopsi dilakukan dan biopsi akan mengesahkan sama ada ianya kanser kulit.

Diagnosis

Untuk membuat diagnosis kanser kulit, perkara berikut akan dilakukan:

 • Pemeriksaan kulit. Doktor akan memeriksa apa-apa perubahan di bahagian kulit yang terlibat dan memeriksa bahagian lain jika terdapat perubahan yang sama. Doktor akan menentukan jika perubahan ini disebabkan kanser atau sebab lain dan jika ujian seterusnya diperlukan.
 • Biopsi kulit. Doktor akan mengambil sampel dari bahagian kulit yang terlibat untuk dihantar ke makmal. Biopsi dapat menentukan jika ianya adalah kanser atau penyakit lain. Biopsi juga dapat menentukan jenis kanser tersebut.

Soalan yang mungkin ditanya doktor

Antara soalan yang mungkin ditanya berkenaan kulit adalah:

 • Bilakah kali pertama anda perasan perubahan pada kulit?
 • Adakah perubahan kulit tersebut semakin membesar?
 • Adakah ianya berdarah atau gatal?

Menentukan tahap kanser kulit

Jika kanser kulit sudah disahkan, ujian seterusnya akan dijalankan bagi menentukan tahap kanser tersebut.

Selalunya kanser pada permukaan kulit seperti karsinoma sel basal jarang merebak, biasanya doktor akan membuang terus kesemua bahagian yang terlibat semasa biopsi dilakukan. Namun kanser seperti karsinoma sel squamous , karsinoma sel merkel dan melanoma memerlukan ujian yang seterusnya.

Ujian ini termasuklah pengimejan untuk memeriksa pembesaran kelenjar limfatik atau prosedur untuk membuang kelenjar limfatik berdekatan kawasan kanser dan dihantar ke makmal (biopsi kelenjar limfatik sentinel).

Kanser akan dikelaskan dari tahap I hingga IV. Tahap satu adalah kanser kecil yang terhad kepada kawasan tersebut sahaja. Manakala kanser tahap IV pula telah merebak ke bahagian badan yang lain.

Tahap kanser kulit akan menentukan rawatan yang akan diterima oleh pesakit.

Rawatan

Antara pilihan rawatan untuk kanser kulit ataupun tanda pra-kanser seperti aktinik keratosis bergantung kepada saiz, jenis, kedalaman dan juga lokasi kanser. Kanser yang kecil dan terhad kepada kawasan sekitar selalunya hanya memerlukan biopsi yang membuang kesemua kawasan yang terlibat itu.

Jika rawatan lanjut diperlukan, antara pilihan rawatan ialah:

 • Rawatan nitrogen cecair (pembekuan) untuk menghancurkan kanser bersaiz kecil ataupun aktinik keratosis. Tisu tersebut akan mati dan dibuang.
 • Pembuangan melalui pembedahan. Rawatan ini sesuai untuk semua jenis kanser kulit. Doktor akan memotong bahagian yang terlibat termasuk sedikit tisu yang sihat. Pembuangan tisu sihat yang lebih banyak (wide excision) mungkin diperlukan dalam sesetengah kes.
 • Pembedahan Mohs. Selalunya dilakukan kepada kanser kulit yang berulang atau sukar dirawat seperti karsinoma sel basal dan squamous. Dalam pembedahan ini, lapisan kulit akan dibuang satu persatu dan dilihat di bawah mikroskop sehingga tiada lagi sel kanser kelihatan. Pembedahan ini juga boleh mengelakkan lebih banyak tisu yang sihat dibuang.
 • Kryoterapi dan elektrodiseccation. Selepas membuang bahagian kanser yang dilihat dengan mata kasar, doktor akan membuang lapisan lain menggunakan samada pisau elektrik ataupun cecair nitrogen di bahagian dasar kanser.
 • Terapi radiasi. Radiasi kuasa tinggi seperti sinar x-ray digunakan untuk membunuh sel kanser. Selalunya menjadi pilihan apabila sel kanser tidak dapat dibuang sepenuhnya ketika pembedahan.
 • Kemoterapi. Ubat kemoterapi akan digunakan untuk membunuh sel kanser. Jika sel kanser hanya pada lapisan atas, ubat kemoterapi berbentuk krim atau losyen boleh digunakan. Ubat kemoterapi melalui darah boleh digunakan jika kanser sudah merebak ke kawasan lain.
 • Terapi fotodinamik. Sel kanser dimusnahkan menggunakan lazer dan ubat-ubatan yang menjadikan sel kanser sensitif kepada cahaya diberikan terlebih dahulu.
 • Terapi biologikal. Sel kanser dibunuh menggunakan sistem imun badan pesakit sendiri.

Bacaan lanjut berkenaan kanser kulit:

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.