Kanser Bibir – Diagnosis dan Rawatan

Pembedahan diperlukan untuk membuang kanser bibir serta sedikit tisu sihat disekitarnya bagi memastikan kesemua sel kanser telah dibuang.

rawatan kanser bibir

Diagnosis

Ujian dan prosedur yang boleh dilakukan untuk membuat diagnosis kanser bibir termasuklah:

 • Pemeriksaan fizikal. Ketika pemeriksaan fizikal, doktor akan memeriksa bahagian bibir, mulut, muka dan juga leher untuk melihat tanda-tanda kanser. Doktor juga akan bertanya dengan lebih lanjut jika terdapat sesuatu yang tidak normal.
 • Pengambilan sampel tisu untuk ujian biopsi. Doktor akan mengambil sampel tisu dari kawasan terlibat untuk dihantar ke makmal. Doktor patologi di makmal akan menentukan sama ada tisu tersebut merupakan sel kanser ataupun penyakit lain. Jika ianya kanser, doktor akan menentukan jenis dan tahap kanser tersebut dan doktor boleh mengetahui jika ianya agresif.
 • Ujian pengimejan. Ujian pengimejan akan dijalankan apabila tisu tersebut disahkan kanser bagi menentukan jika ianya telah merebak ke bahagian badan yang lain. Antara pengimejan yang boleh dijalankan termasuklah CT scan, MRI dan juga PET scan.

Rawatan kanser bibir

Antara rawatan yang boleh dijalankan untuk kanser bibir termasuklah:

 • Pembedahan. Pembedahan diperlukan untuk membuang sel kanser serta sedikit tisu sihat disekitarnya bagi memastikan kesemua sel kanser telah dibuang. Pakar bedah kemudiannya akan memperbaiki bahagian bibir supaya fungsi makan, minum dan bercakap dapat dikekalkan. Teknik pembedahan untuk mengurangkan parut akan digunakan. Bagi kanser bersaiz besar mungkin memerlukan kepakaran pembedahan plastik dan pembinaan semula bibir untuk mendapatkan hasil yang baik. Tisu yang sihat dari bahagian badan yang lain boleh diambil untuk digunakan dalam pembedahan pembinaan semula bibir. Pakar bedah juga akan membuang kelenjar limfatik yang disyaki terdapat sel kanser.
 • Terapi radiasi. Terapi radiasi menggunakan gelombang radiasi berkuasa tinggi seperti x-ray dan juga proton untuk membunuh sel kanser. Terapi radiasi boleh digunakan bersekali dengan pembedahan untuk rawatan kanser ini. Selain ditujukan kepada bahagian bibir, radiasi juga boleh dipancarkan kepada kelenjar limfatik berdekatan. Selalunya terapi radiasi menggunakan mesin yang akan memancarkan gelombang radiasi tetapi terdapat teknik yang dipanggil brachytherapy di mana radiasi boleh diletakkan terus pada bahagian bibir untuk tempoh sekejap.
 • Kemoterapi. Kemoterapi menggunakan ubat-ubatan untuk membunuh sel kanser. Untuk kanser bibir, kemoterapi boleh digunakan bersama terapi radiasi untuk meningkatkan keberkesanan rawatan. Jika kanser sudah merebak ke bahagian badan yang lain, kemoterapi boleh digunakan untuk mengurangkan simptom kanser dan menjadikan pesakit lebih selesa.
 • Terapi ubat bersasar. Terapi ini menggunakan ubat khas yang disasarkan ke bahagian sel kanser yang mempunyai kelemahan tertentu. Dengan menyerang kelemahan ini, sel kanser akan mati. Rawatan ini selalunya digabungkan dengan kemoterapi.
 • Immunoterapi. Immunoterapi merupakan rawatan menggunakan ubat yang dapat merangsang sistem imuniti badan untuk melawan sel kanser. Selalunya sel imun badan tidak menyerang sel kanser kerana sel kanser mempunyai protein khas yang mampu mengelak sistem imuniti badan. Immunoterapi menyebabkan sel imun badan dapat mengenalpasti sel kanser lalu menghapuskannya. Selalunya rawatan ini diberi untuk kanser tahap akhir yang tidak sesuai untuk rawatan lain.

Adaptasi dan sokongan

Sesiapa yang menerima berita menghidap penyakit kanser semestinya berasa takut dan bimbang. Walaupun begitu, memberikan fokus sepenuhnya kepada rawatan dan pemulihan boleh membantu anda untuk melawan penyakit ini. Antara tips yang boleh dilakukan adalah seperti:

 • Belajar dengan lebih mendalam berkenaan penyakit ini. Tanya doktor dengan labih lanjut dan boleh terus bertanya jika tidak faham terutamanya dari segi rawatan. Baca artikel dari buku atau laman web bertauliah sahaja dan bukannya dari penjual produk yang suka mengambil kesempatan.
 • Berhubung dengan pesakit kanser yang lain ataupun yang telah pulih. Tanya doktor anda jika terdapat kumpulan sokongan ataupun bekas pesakit yang telah sembuh. Selain itu boleh juga sertai kumpulan online yang bertauliah.
 • Kekal aktif. Menghidap kanser bukan bermaksud kehidupan anda terhenti serta-merta. Ada banyak lagi aktiviti yang boleh anda lakukan untuk berhibur. Jika anda terfikirkan sesuatu terus saja lakukan atau nyatakan kepada ahli keluarga anda.
 • Kekalkan hubungan bersama keluarga dan rakan-rakan. Hubungan sosial boleh menjadi benteng sokongan kepada anda terutamanya ketika sedang menerima rawatan. Teruskan berhubung dan berjumpa dengan mereka.

Bacaan lanjut berkenaan kanser bibir:

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.