Juvenile Idiopathic Arthritis – Penyakit Sendi Pada Kanak-Kanak

Sesetengah penyakit JIA boleh menyebabkan komplikasi yang serius seperti masalah pertumbuhan, kerosakan sendi dan keradangan pada mata.

Juvenile idiopathic arthritis (JIA) merupakan penyakit keradangan sendi (arthritis) yang menyerang kanak-kanak berumur kurang dari 16 tahun. Juvenile bermaksud kanak-kanak manakala idiopathic bermaksud puncanya tidak diketahui.

Penyakit ini boleh menyebabkan sakit sendi berterusan, bengkak dan kurang pergerakan. Sebilangan penghidap JIA hanya mengalaminya selama beberapa bulan namun ada yang kekal sepanjang hayat.

Sesetengah penyakit JIA boleh menyebabkan komplikasi yang serius seperti masalah pertumbuhan, kerosakan sendi dan keradangan pada mata. Rawatan bertumpu kepada mengawal kesakitan dan keradangan, mengekalkan fungsi serta menghalang kerosakan sendi.

Tanda-tanda dan simptom

Tanda-tanda yang selalu dilihat pada pesakit JIA termasuklah:

  • Sakit sendi. Kadangkala mereka tidak mengadu sakit tetapi cara berjalan yang menginjit terutamanya selepas bangun dari tidur.
  • Bengkak. Sendi biasanya akan bengkak dan bermula pada sendi utama seperti lutut.
  • Kurang pergerakan. Kanak-kanak kelihatan kurang bergerak berbanding biasa.
  • Demam, bengkak kelenjar dan ruam. Pada sesetengah kanak-kanak akan mengalami simptom ini terutamanya pada waktu petang.

Penyakit JIA boleh menyerang satu ataupun banyak sendi. Penyakit ini terbahagi kepada beberapa jenis seperti sistemik (seluruh badan), oligoarticular dan juga polyarticular. Jenis-jenis ini bergantung kepada simptom, bilangan sendi terlibat dan jika terdapat demam atau ruam.

Seperti penyakit arthritis yang lain, penyakit JIA juga boleh menyerang secara tiba-tiba dan boleh hilang sebelum muncul kembali.

Bila perlu berjumpa doktor

Bawa anak anda berjumpa doktor jika terdapat sakit sendi, bengkak atau susah bergerak lebih daripada seminggu, terutamanya jika terdapat demam.

Punca

Penyakit JIA terjadi kerana sistem imuniti badan pesakit menyerang sel dan tisu badan sendiri. Tidak diketahui punca sebenar kenapa ianya berlaku, tetapi mungkin berkaitan faktor keturunan dan juga persekitaran. Terdapat mutasi gen yang menyebabkan seseorang mudah terdedah kepada faktor persekitaran (seperti jangkitan virus) yang boleh menyebabkan penyakit ini.

Faktor risiko

Terdapat beberapa jenis penyakit JIA yang lebih mudah menyerang kanak-kanak perempuan.

Komplikasi

Penyakit JIA boleh menyebabkan beberapa komplikasi yang serius. Apabila anak anda didiagnos dengan penyakit ini, mereka perlu dipantau rapi dan diberi rawatan bagi mengelakkan komplikasi seperti:

  • Masalah mata. Sesetengah jenis penyakit JIA boleh menyebabkan keradangan mata (uveitis). Jika tidak dirawat boleh menyebabkan penyakit katarak, glaukoma malahan kebutaan. Ia selalunya menyerang tanpa sebarang tanda dan simptom, jadi pemeriksaan berkala oleh doktor mata perlu dilakukan.
  • Masalah pertumbuhan. Penyakit JIA boleh mengganggu proses pembesaran seperti pertumbuhan tulang. Sesetengah ubat yang digunakan juga boleh merencatkan pertumbuhan seperti ubat kortikosteroid.

Bacaan lanjut berkenaan penyakit juvenile idiopathic arthritis (JIA):

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.