Jom Belajar Cara Memulakan Penyusuan Susu Ibu

Pengeluaran susu ibu bergantung pada keperluan dan penghisapan bayi. Urat saraf dalam puting anda dirangsang bila bayi anda menetek.

Jadi anda sudah membuat keputusan bijak untuk menyusu bayi. Syabas diucapkan! Sewajarnyalah, anda perlu berbincang dengan suami tersayang tetapi bukankah lebih mudah dia diberikan artikel ini?

Agar anda dapat menyusu dengan baik, pastikan anda mengamalkan pemakanan yang seimbang walaupun sebelum anda hamil. Makanlah makanan membina badan seperti ikan, telur, daging, susu, kekacang dan bijirin; makanan memberi tenaga seperti nasi, roti dan mi, dan sudah tentulah, makanan mencegah jangkitan seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.

Semasa mengandung, buah dada anda akan membesar kerana semakin banyak tisu menghasilkan susu yang terbentuk. Pakai coli yang sesuai untuk mengampunya dengan baik. Puting anda juga menjadi semakin gelap. Jaga kebersihan diri sepanjang masa hamil. Kini anda sudah bersedia! 

Bagaimana Proses Pengeluaran Susu Berlaku

Pengeluaran susu bergantung pada keperluan dan penghisapan bayi. Urat saraf dalam puting anda dirangsang bila bayi anda menetek. Seterusnya satu isyarat dihantar ke otak anda yang menyebabkan pengeluaran hormon prolaktin. 

Hormon ini memulakan pengeluaran susu dalam buah dada anda. Semakin kerap bayi anda menetek, semakin banyak hormon prolaktin yang dikeluarkan, Dan lebih banyak hormon bererti lebih banyak susu yang terhasil.  Apabila bayi menetek, ini akan merangsangkan pengeluaran hormon oksitosin yang menyebabkan susu mengalir keluar. 

Walau bagaimanapun, proses yang mudah lagi semulajadi ini tidak akan berjaya sekiranya anda kurang yakin dengan keupayaan diri untuk menyusu atau cemas dan mengalami tekanan.  Jadi anda mesti sentiasa berfikiran positif!

Hormon prolaktin dan oksitosin merangsang penghasilan susu ibu

Masa Yang Paling Baik Untuk Menyusukan Bayi

Anda boleh mula menyusukan bayi anda sebaik saja selepas bersalin atau dalam masa 1 jam selepas bersalin. Ini penting untuk memulakan proses pengeluaran susu.

Lagipun pada masa ini, bayi anda paling peka pada alam sekelilingnya. Dalam masa 3 hari pertama  selepas bersalin, anda akan menghasilkan susu yang pekat berwarna kekuningan iaitu kolostrum.

Jangan bimbang. Kolostrum cukup berkhasiat untuk memenuhi keperluan bayi buat beberapa hari pertama. la kaya dengan zat dan antibodi dan membantu melindungi bayi anda daripada jangkitan kuman. Jelaslah ia amat penting untuk bayi. 

Sepanjang tempoh ini, susui bayi anda mengikut kehendaknya. Buah dada anda mungkin terasa kosong pada permulaannya . Jangan risau. Bekalan anda cukup untuk memenuhi keperluan bayi. 

Lazimnya susu anda akan mula keluar pada hari ketiga dan keempat. Bayi anda juga semakin besar dan anda akan kenal tangisannya tatkala ia lapar.

Susui bayi anda selama mana yang dia mahu. Bayi akan menangis bila kelaparan. Bila sudah kenyang, dia akan tidur atau melepaskan puting. Susui bayi anda mengikut kehendaknya. Ini dinamakan penyusuan mengikut kehendak bayi. 

Amatlah penting anda menyusukan bayi selama mungkin atau sekurang kurangnya 6 bulan. Ramai ibu yang terus menyusu walaupun setelah bekerja semula. Timbang bayi anda selalu. Berat badannya akan meningkat jika ia mendapat susu yang cukup.

Teknik Terbaik Untuk Menyusukan Bayi

Ini bergantung pada citarasa dan pilihan anda sendiri kerana teknik penyusuan susu ibu adalah agak tersendiri. Anda boleh menyusu bayi sambil duduk, berbaring atau serong sebelah. Apa yang anda perlu ingat ialah kedua-dua ibu dan bayi mestilah selesa. 

Tentukan kedudukan anda dengan betul. Bermakna cara anda duduk atau baring, cara anda memegang bayi dan bagaimana bayi menyesuaikan mulutnya bila menetek.

Kedudukan Badan

 • Pastikan anda selesa. Bayi anda perlu diampu dengan baik. Anda boleh duduk bersandar di atas katil dengan kepala bayi diatas lengan atau duduk bersandar di kerusi.
 • Jangan bersandar terlalu jauh daripada bayi sehingga susah ia mencapai puting untuk menyusu dan jangan terlalu membongkok sehingga terlalu rapat dengan bayi.
 • Gunakan apa-apa pun untuk bersandar atau merehatkan kaki. Gunakan bantal, kusyen, atau bahan yang lembut tapi kukuh (seperti hamparan atau selimut yang dilipat dan apa jua yang diperlukan untuk merihatkan kaki anda) untuk menyokong anda dan bayi.
Kedudukan badan yang dicadangkan

Cara memegang bayi 

Pendek kata, perkara-perkara yang perlu diingati tentang cara memegang bayi ialah :

 • Bayi dipegang rapat dengan anda
 • Bayi diampu dengan baik
 • Bayi berhadapan dengan anda
 • Mulut bayi berada di bawah puting bila anda bersedia untuk menyusunya
 • Kepala, leher dan belakang bayi  lurus
 • Pastikan lengan tangannya  tidak mengganggu bila ia menyusu.

Bagaimana bayi menyesuaikan mulutnya bila menetek

Pastikan bayi anda sendiri mencapai puting anda; jangan paksa bayi anda. Bila bayi mencapai puting anda, pastikan :

 • mulutnya terbuka luas
 • bayi menghisap sebanyak mungkin bahagian gelap (areola) di sekitar puting.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.