Jenis-jenis Vaksin Yang Terdapat di Malaysia

Cara terbaik untuk merangsang penghasilan an­tibodi sebelum kuman memasuki badan adalah dengan mengambil vaksin.

Imunisasi adalah suatu proses di mana badan dapat melindungi jangkitan penyakit dengan cara memasukkan vaksin ke dalam badan. Kerajaan Malaysia telah lama melaksanakan Program Imunisasi Kebangsaan

Cara vaksin berfungsi

Apabila kuman masuk ke dalam badan, sistem imuniti badan akan dirangsang untuk mengeluarkan suatu bahan yang akan memusnahkan kuman tersebut yang dikenali sebagai antibodi.

Bagaimanapun jika kuman yang masuk itu adalah kuman yang merbahaya, ia boleh memudaratkan seseorang dengan cepat dan boleh membawa maut sebelum badan sempat menghasilkan antibodi. Oleh itu cara yang terbaik untuk merangsang penghasilan an­tibodi sebelum kuman memasuki badan adalah dengan mengambil vaksin.  

Vaksin adalah satu bahan seperti kuman yang lemah (attenuated) dan tidak membahayakan. Vaksin juga boleh terdiri daripada protein kuman itu sendiri seperti RNA dan protein dinding kuman.

Antibodi sesetengah penyakit akan berkurangan apabila umur seseorang itu meningkat. Oleh itu badan kita memerlukan beberapa dos atau suntikan tambahan (booster) untuk meningkatkan lagi kandungan antibodi dalam badan.

Antibodi yang mencukupi akan memberikan perlindungan daripada jangkitan sepenuhnya.

Penyakit yang boleh divaksin

Ada beberapa penyakit berjangkit telah dapat dilindungi melalui imunisasi. Sehingga kini Kementerian Kesihatan Malaysia telah mengadakan program pemberian imunisasi kepada beberapa penyakit yang merbahaya dan imunisasinya memberikan perlindungan yang berkesan.

Penyakit-penyakit tersebut adalah Tibi, Difteria, Kancing Gigi, Batuk Kokol, Campak, Polio, Rubella dan Hepatitis B.

Tibi (Batuk Kering)

Tibi disebabkan oleh se-jenis kuman bakteria yang berjangkit melalui pernafasan. la boleh menyerang mana-mana sahaja bahagian badan. Bagaimanapun biasanya ia menyerang paru-paru. Tibi boleh menyebabkan penderitaan berpanjangan dan maut kepada penghidapnya.

Imunisasi: B.C.G (perlu beberapa dos)

Difteria (Penyakit Kerongkong)

Difteria disebabkan oleh sejenis kuman bakteria. Penyakit ini merbahaya kerana kuman penyakit ini akan mengeluarkan sejenis racun yang merosakkan jantung dan saraf. la juga menyebabkan lapisan yang mudah berdarah bila disentuh terjadi di kerongkong dan jika terlalu banyak akan menyekat saluran pernafasan. Keadaan-keadaan ini boleh membawa maut.

Imunisasi: Tiga Serangkai – DPT dan Dua Serangkai – DT (perlu beberapa dos)

Batuk Kokol (Whooping Cough)

Penyakit ini disebabkan oleh sejenis bakteria dipanggil Bordetella pertussis. la menyebabkan batuk berterusan yang teruk disertai dengan gejala kebiruan (cyanosis) serta pendarahan di dalam mata, keradangan paru-paru dan kerosakan teruk kepada otak. Penyakit ini juga dikenali sebagai Batuk Ayam atau Batuk Seratus Hari.

Imunisasi: Tiga Serangkai – DPT (Perlu beberapa dos)

Kancing Gigi

Penyakit kancing gigi adalah disebabkan oleh bakteria Clostridium tetani. Bakteria ini mengeluarkan sejenis racun atau toksin. Toksin ini boleh merosakkan saraf yang akan menyebabkan ketegangan otot seperti terkancing gigi. Jika ini berlaku ia akan menghalang pernafasan dan pesakit juga tidak boleh makan sehingga akhirnya membawa maut. 

Imunisasi: Tiga Serangkai -DPT/ Dua Serangkai dan DT/ Tetanus Toxoid (perlu beberapa dos)

Polio

Penyakit ini disebabkan oleh sejenis kuman virus. Apabila ia menyerang, ia boleh menyebabkan lumpuh dan kecacatan anggota seumur hidup. Anggota badan seperti tangan dan kaki tidak   dapat bergerak kerana lumpuh. 

Imunisasi: Polio – Secara titisan di mulut (perlu beberapa dos)

Demam Campak

Demam campak adalah disebabkan oleh sejenis kuman virus. la seringkali mengakibatkan komplikasi yang teruk seperti radang paru-paru (pneumonia), jangkitan di otak, telinga dan lain-lain khususnya  kepada kanak-kanak yang kekurangan zat makanan dan kurang sihat.

Imunisasi: Campak (hanya sekali sahaja)

Rubella

Penyakit ini disebabkan oleh sejenis kuman virus. lanya amat merbahaya kepada janin (anak  dalam kandungan) jika ibu sedang mengandung dijangkitinya. Anak dalam kandungan akan mengalami kecacatan bila dilahirkan seperti cacat jantung, mata, otak, te­linga dan sebagainya.

Imunisasi: Rubella (hanya sekali sahaja)

Hepatitis B

Penyakit hepatitis B disebabkan oleh sejenis kuman virus. Penyakit ini menyebabkan berlakunya  kerosakan di hati dan juga barah hati.

Imunisasi: Hepatitis B (perlu beberapa dos)

Program Imunisasi Kebangsaan

Di Malaysia, Program Imunisasi Kebangsaan diperkenalkan pada awal tahun 1950-an. Anda boleh mendapatkan imunisasi di mana-mana klinik seperti Klinik Kesihatan dan Klinik Desa secara percuma melalui program ini.

Berikut merupakan jadual vaksinasi melalui Program Imunisasi Kebangsaan

Jadual Vaksinasi Malaysia

Penerangan program vaksinasi

  • BCG adalah Bacille Calmette-Guerin, vaksin yang memberi perlindungan terhadap tuberkulosis.
  • DTaP adalah kombinasi vaksin yang memberi perlindungan terhadap difteria, tetanus dan pertussis.
  • DT adalah dos booster yang memberi perlindungan terhadap difteria and tetanus.
  • Hib adalah Haemophilus influenzae type B.
  • MMR adalah measles (campak), mumps (beguk) dan rubella.
  • MR adalah vaksin yang memberi perlindungan terhadap measles (campak) dan rubella. MR dos kedua pada umur 7 tahun sehingga tahun 2022.
  • JE adalah Japanese encephalitis. Vaksin ini hanya diberikan di Sarawak.
  • HPV adalah human papillomavirus. Vaksin ini hanya disediakan untuk remaja perempuan berumur 13 tahun dan diberikan 2 dos berasingan di dalam tempoh 6 bulan.

Kesan sampingan vaksin

Vaksin atau bahan yang digunakan untuk merangsang antibodi dimasukkan ke dalam badan melalui suntikan atau titisan di mulut.

Apabila vaksin disuntik ke badan, ada kalanya akan memberikan kesan seperti demam terutamanya kepada kanak-kanak. Ini adalah satu perkara biasa. Biasanya kesan ini sedikit sahaja dan sembuh segera.

Hukum mengambil vaksin

Vaksin yang digunakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dalam Program Imunisasi adalah diperbuat daripada  bahan-bahan yang  tidak meragukan umat Islam. Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia sejak dari tahun 1988 lagi telah mengeluarkan beberapa pandangan hukum yang berkaitan langsung dengan imunisasi yang seharusnya menjadi panduan seluruh umat Islam.

Maklumat-maklumat mengenai keputusan tersebut boleh diperolehi melalui Portal fatwa JAKIM.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.