Jenis-jenis Kolesterol dan Kesannya Kepada Badan

Sekiranya paras kolesterol dalam darah yang terlalu tinggi kemungkinan seseorang akan menghadapi risiko mendapat penyakit kardiovaskular.

Kolesterol ialah satu bahan yang melekit, seakan-akan lemak yang terdapat bukan sahaja di dalam saluran darah tetapi juga di setiap sel dalam badan kita. la penting untuk kesihatan kerana ianya diperlukan oleh badan untuk menghasilkan tisu dan hormon yang tertentu.

Bagaimanapun, sekiranya paras kolesterol dalam darah yang terlalu tinggi kemungkinan seseorang akan menghadapi risiko mendapat penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung dan strok. Ada beberapa Jenis kolesterol tetapi yang paling biasa dikenali adalah seperti di bawah.

Jenis-jenis Kolesterol

Low-density lipoprotein atau kolesterol LDL

Ianya adalah lipoprotein berketumpatan rendah dan bahaya jika wujud dalam jumlah yang tinggi dalam badan. Kolesterol LDL yang berlebihan dalam badan akan meningkatkan jumlah kolesterol dalam saluran arteri dan seseorang itu berkemungkinan tinggi untuk mendapat penyakit jantung. Lebih tinggi paras LDL, lebih tinggi risiko anda untuk mendapat penyakit kardiovaskular. Itulah sebabnya kolesterol LDL seringkali dipanggil sebagai kolesterol jahat.

High-density lipoprotein atau kolesterol HDL

Ianya merupakan sejenis lipoprotein berketumpatan tinggi. Kolesterol HDL juga dipanggil sebagai kolesterol baik kerana ia dipercayai dapat menghapuskan kolesterol yang berlebihan daripada saluran darah. Paras HDL yang tinggi seolah-olah melindungi diri kita daripada penyakit jantung dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular yang lain.

Trigliseride

Trigliseride adalah satu lagi jenis lemak yang terdapat di dalam saluran darah. Seseorang yang mempunyai paras trigliseride dalam darah yang tinggi berkemungkinan juga mempunyai paras LDL yang tinggi atau paras HDL yang sangat rendah. Jadi kewujudan trigliseride dalam jumlah yang tinggi juga boleh meningkatkan risiko seseorang mendapat penyakit kardiovaskular.

Maksud kolesterol tinggi

Definisi kolesterol tinggi boleh berubah bergantung kepada faktor-faktor risiko yang lain. Doktor anda adalah orang yang paling arif untuk menentukan apa yang dikatakan tinggi untuk anda. Masalah kolesterol tinggi tidak mengikut umur dan boleh juga berlaku pada seseorang yang muda.

Kolesterol tinggi adalah satu risiko kesihatan yang serius kerana ia boleh meningkatkan risiko mendapat penyakit jantung koronari. Menurut Persatuan Jantung Amerika (American Heart Association), peningkatan paras kolesterol LDL adalah satu faktor risiko utama untuk mendapat penyakit jantung.

Kolesterol tinggi juga merupakan salah satu penyakit tiga serangkai.

Bacaan paras kolesterol dalam badan

Jenis KolesterolNormalAtas PagarTinggi
Jumlah< 5.2 mmol/L5.2-6.2 mmol/L> 6.2 mmol/L
LDL< 2.4 mmol/L3.4-4.1 mmol/L> 4.1 mmol/L
HDLLelaki:
> 1.0 mmol/L

Perempuan:
> 1.3 mmol/L
TiadaTiada
Trigliserida< 3.9 mmol/L3.9-5.2 mmol/L> 5.2 mmol/L

Gejala tinggi kolesterol

Antara gejala yang boleh muncul jika kandungan kolesterol tinggi adalah seperti berikut:

  • Sakit dada
  • Ketidakselesaan pada betis apabila banyak berjalan
  • Strok atau mini strok
  • Ketulan kuning pada kulit terutamanya di sekitar mata (xanthoma)
Xanthoma yang disebabkan kolesterol tinggi

Makanan yang tinggi kolesterol

Sumber makanan yang mengandungi kolesterol adalah seperti:

  • Organ dalaman seperti otak, jantung, limpa, buah pinggang, hati dan telur ikan
  • Kepala ikan bilis dan udang
  • Telur dan produk yang mengandungi telur, contohnya mayonis

Selain pengambilan luar, badan kita sendiri juga berupaya menghasilkan kolesterol untuk menjalankan fungsi-fungsi tubuh.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.