Jangkitan Virus Hepatitis B – Punca dan Rawatan

Suntikan vaksin untuk virus hepatitis B bukan sahaja boleh diberikan untuk bayi malahan juga untuk semua kanak-kanak dan orang dewasa.

Hepatitis B merupakan salah satu daripada jangkitan yang disebabkan virus hepatitis, selain daripada hepatitis A, C, D dan E. Virus Hepatitis B boleh dijangkiti melalui cecair badan manusia seperti darah (melalui transfusi darah), susu badan, persetubuhan, air liur dan melalui perkongsian jarum suntikan penagih dadah.

Hepatitis B lebih serius dibandingkan dengan Hepatitis A. Pembawa kuman Hepatitis B mempunyai risiko yang tinggi mengalami penyakit keradangan hati (cirrhosis hati) dan seterusnya penyakit barah hati. Semua ini boleh dielakkan dengan suntikan vaksin Hepatitis B.

Sekiranya anak anda belum lagi diberi suntikan vaksin hepatitis B, bawalah mereka berjumpa doktor anda. Suntikan vaksin hepatitis B bukan sahaja boleh diberikan untuk bayi malahan juga semua kanak-kanak dan orang dewasa di Malaysia harus diberi perlindungan melalui vaksin ini. 

Tanda-tanda

  • Lebih daripada 90 peratus pesakit yang menghidap atau pembawa virus Hepatitis B tidak ada tanda-tanda langsung dan hanya boleh dikesan melalui ujian darah. 
  • Adakalanya pesakit mengalami jaundis akibat jangkitan Hepatitis B.

Pencegahan Hepatitis B

  • Ibu bapa harus memastikan mereka tidak menghidap jangkitan ini dengan menjalani ujian darah. 
  • Anak harus diberi suntikan Hepatitis B untuk mengelakkan jangkitan ini. 
  • Pastikan tiap-tiap bayi menerima suntikan pelalian Hepatitis B sebanyak 3 kali. Dos pertama akan diberi selepas lahir, dos kedua bila berumur 4-6 minggu dan dos ketiga bila berumur 6 bulan. 

Rujukan kepada doktor

  • Ahli keluarga didapati pembawa Hepatitis B. 
  • Pesakit kurang faham tentang penyakit ini. 

Rawatan Hepatitis B

Sesiapa yang menghidap jangkitan ini boleh sembuh sepenuhnya. Mereka harus mengelakkan diri daripada menghisap rokok, minum arak, menagih dadah dan menderma darah. Rawatan tertentu terdiri daripada pemerhatian teliti oleh doktor dan tindakan sewajarnya akan diberikan berdasarkan gejala dan keputusan ujian.

Ubat interferon hanyalah untuk sebilangan kecil pesakit Hepatitis B. Sekiranya ibu menghidap jangkitan hepatitis B dan kini mengandung pihak doktor harus diberitahu supaya bayi yang dilahirkan dapat diberi suntikan Hepatitis B immunoglobulin (HBIG) untuk mengelakkan bayi daripada dijangkiti Hepatitis B.

Suntikan vaksin hepatitis B akan diberi seperti biasa dan satu lagi suntikan tambahan diberi apabila anak berumur setahun. Sila tanya doktor anda samada bayi dapat diberi susu ibu atau tidak. 

Jadual Vaksinasi Hepatitis B

VaksinasiIbu Pembawa Hepatitis BIbu Normal
HBIGLahir Tiada 
Hepatitis B dos 1Lahir Lahir 
Hepatitis B dos 24-6 minggu4-6 minggu
Hepatitis B dos 35-6 bulan5-6 bulan
Hepatitis B dos 412 bulanTiada 

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.