Hilang Pendengaran – Punca dan Pencegahan

Penuaan dan pendedahan kepada bunyi bising secara berterusan merupakan punca utama hilang pendengaran dan terdapat faktor yang boleh dielakkan.

Hilang pendengaran selalunya terjadi apabila meningkat tua dan dikenali sebagai presbycusis. Presbycusis berlaku pada kira-kira 1 daripada 3 orang apabila mencapai umur 65 tahun ke atas dan peratusan meningkat apabila semakin tua.

Hilang pendengaran boleh dibahagikan kepada 3 jenis:

 • Konduktif (melibatkan telinga bahagian luar dan tengah)
 • Sensorineural (melibatkan telinga bahagian dalam)
 • Gabungan (kombinasi dua di atas)

Penuaan dan pendedahan kepada bunyi bising secara berterusan merupakan punca utama hilang pendengaran. Punca lain termasuklah tahi telinga yang banyak yang boleh menyebabkan hilang pendengaran sementara.

Selalunya pendengaran yang hilang sukar untuk dikembalikan tetapi terdapat cara untuk membantu pesakit mendengar kembali.

Tanda dan simptom

Hilang pendengaran yang berlaku perlahan-lahan kadangkala tidak disedari. Tanda dan simptom hilang pendengaran termasuklah:

 • Percakapan tidak jelas didengar
 • Sukar memahami butir perkataan, terutamanya jika keadaan sekeliling yang bising
 • Selalu menyuruh orang lain bercakap dengan kuat dan jelas
 • Perlu meninggikan bunyi tv dan radio
 • Tidak melibatkan diri dalam perbincangan
 • Mengelak dari majlis sosial

Bila anda perlukan rawatan

Jika terdapat kehilangan pendengaran secara tiba-tiba, terutamanya pada sebelah telinga, sila terus dapatkan rawatan. Beritahu doktor yang masalah ini mengganggu kehidupan harian.

Punca Hilang Pendengaran

Untuk memahami bagaimana pendengaran boleh hilang, kita perlu memahami fungsi deria ini.

Bagaimana deria pendengaran berfungsi

Telinga terdiri daripada tiga bahagian: luar, tengah dan dalam. Gelombang bunyi melepasi bahagian luar dan menyebabkan getaran pada gegendang telinga. Gegendang telingan dan tiga tulang kecil pada bahagian tengah telinga akan menguatkan gelombang bunyi tersebut sebelum sampai ke bahagian dalam telinga. Getaran ini akan melalui cecair yang terdapat dalam struktur berbentuk siput (koklea).

Di dalam koklea terdapat beribu-ribu saraf yang berbentuk rerambut yang akan menafsir getaran bunyi ini kepada isyarat elektrik untuk dihantar ke otak. Otak akan menafsir isyarat elektrik ini sebagai bunyi yang kita dengar. Walaupun proses ini agak panjang namun ianya berlaku sekelip mata dan berterusan.

Anatomi telinga

Jadi bagaimana pendengaran boleh hilang

Antara punca hilang pendengaran termasuklah:

 • Kerosakan bahagian dalam telinga. Penuaan dan pendedahan kepada bunyi bising akan menyebabkan saraf berbentuk rerambut di dalam telinga lebih cepat rosak. Apabila saraf rerambut ini rosak, isyarat yang dihantar ke otak menjadi kurang sempurna. Sukar untuk anda menafsir bunyi dan perkataan apabila saraf ini rosak.
 • Tahi telinga yang banyak. Tahi telinga yang berkumpul di bahagian luar telinga boleh menutup gelombang bunyi daripada sampai ke bahagian tengah dan dalam. Namun boleh kembali normal apabila tahi telinga ini dibuang.
 • Jangkitan telinga atau ketumbuhan. Selalunya terjadi di bahagian luar dan tengah telinga yang juga boleh mengganggu pendengaran.
 • Gegendang telinga bocor. Bunyi yang terlampau kuat, perubahan tekanan udara, jangkitan dan trauma boleh menyebabkan gegendang telinga bocor dan memberi kesan kepada pendengaran.
Pemakaian alat pelindung telinga boleh mengurangkan risiko

Faktor risiko hilang pendengaran

Faktor yang menyebabkan kerosakan saraf di bahagian dalam telinga termasuklah:

 • Penuaan. Kekerapan penggunaan lama-kelamaan akan menyebabkan saraf ini rosak.
 • Bunyi bising. Pendedahan kepada bunyi bising akan merosakkan saraf ini.
 • Keturunan. Terdapat faktor genetik yang menyebabkan sesetengah orang lebih terdedah kepada kerosakan saraf pendengaran.
 • Pekerjaan. Terdapat pekerjaan yang melibatkan pendedahan kepada bunyi bising seperti kerja di lapangan terbang.
 • Rekreasi. Kadangkala terdapat perbuatan rekreasi yang melibatkan bunyi bising seperti kelab malam, aktiviti bermotosikal dan sebagainya.
 • Kesan Ubat. Terdapat ubat-ubatan yang boleh menyebabkan hilang pendengaran seperti antibiotik gentamicin, sildenafil (Viagra) dan sesetengah ubat kemoterapi.
 • Komplikasi penyakit. Terdapat penyakit yang menyebabkan hilang pendengaran seperti demam panas dan meningitis yang boleh menyebabkan kerosakan pada koklea.

Perbandingan tahap kebisingan

Carta di bawah menunjukkan bunyi yang biasa didengar dan tahap kebisingannya. Bunyi yang lebih kuat akan menyebabkan telinga lebih cepat rosak.

Tahap kebisingan yang paling selamat adalah di bawah 70 desibel sahaja. Jika di atas 70 desibel, pendedahan berterusan boleh menyebabkan hilang pendengaran.

DesibelJenis bunyi
Bunyi yang selamat
30Berbisik
40Peti sejuk
60Perbualan biasa
75Televisyen, radio yang terkawal
Bunyi yang kuat
85Lebuh raya, Tempat ramai orang
95Motosikal
100Kenderaan berat
110Gergaji elektrik
115Mesin kilang
120 Siren ambulans, Petir
140-165Mercun, senjata api

Komplikasi

Hilang pendengaran semestinya menyebabkan kesukaran menjalankan aktiviti harian. Sesetengah pesakit akan menjadi tertekan dan merasa dipinggirkan disebabkan masalah komunikasi dengan orang lain. Hilang pendengaran juga dikaitkan dengan kekurangan daya berfikir.

Namun ada kajian dijalankan menunjukkan bahawa hilang pendengaran boleh menyebabkan peningkatan memori pada sesetengah orang.

Pencegahan

Tips berikut dapat membantu untuk mencegah kehilangan pendengaran disebabkan bunyi bising dan penuaan.

 • Guna alat pelindung telinga. Jika bekerja di tempat yang bising, pastikan memakai alat pelindung bunyi yang berbentuk seperti headphone atau penyumbat telinga.
 • Buat ujian pendengaran. Ujian pendengaran berkala amat penting jika pekerjaan anda melibatkan bunyi bising. Jika pendengaran merosot mungkin perlu mengambil rehat atau bertukar bahagian.
 • Kurangkan rekreasi melibatkan bunyi bising. Aktiviti ini masih boleh dilakukan tetapi tidak terlalu kerap dan perlu menggunakan alat perlindungan telinga.

Bacaan selanjutnya:

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.