Faktor Risiko Seseorang Menjadi Penagih Dadah

Tidak kira apa pun punca pengambilan seseorang, tiada sesiapa pun yang ingin menjadi ketagih kepada mana-mana dadah atau substans.

Penagihan dadah merupakan satu masalah kesihatan yang boleh menyebabkan kerosakan kepada otak seseorang di samping menyebabkan banyak masalah sosial serta jenayah. Namun tidak semua mereka yang menyalahgunakan dadah akan menjadi penagih.

Punca pengambilan dadah

Seseorang mula mengambil dadah atau substans psikoaktif disebabkan beberapa faktor:

 • Perasaan ingin tahu
 • Kerana dipengaruhi rakan
 • Untuk merasa seronok
 • Untuk merasa lebih baik
 • Untuk menjadi lebih baik

Dadah akan menyebabkan seseorang merasa lebih baik kerana ianya boleh mewujudkan perasaan seronok. Namun perasaan seronok pada permulaan ini akan diikuti dengan kesan yang lain, bergantung kepada dadah yang digunakan.

Sebagai contoh untuk kokain, perasaan seronok ini akan diikuti dengan rasa bertenaga, yakin dan berkuasa. Berlawanan pula dengan dadah opioid seperti heroin, perasaan seronok ini akan diikuti dengan rasa tenang dan puas hati.

Sesetengah orang pula bermula kerana mereka mahu merasa lebih baik. Sebagai contoh:

 • Mengurangkan perasaan murung dan sedih
 • Mengurangkan keresahan
 • Mengurangkan stres
 • Mengurangkan penat
 • Mengurangkan kesakitan fizikal
 • Merasa lebih mudah ketika bersosial

Sesetengah orang bermula apabila diberikan ubat tertentu untuk penyakit tertentu, kebanyakannya ubat penahan sakit.

Sesetengah orang yang mengalami masalah untuk bersosial, keresahan, tekanan dan kemurungan mengambil dadah untuk mengurangkan masalah ini. Tekanan hidup memainkan peranan penting dalam permulaan seseorang menggunakan dadah. ataupun penyebab relaps untuk mereka yang sedang dalam pemulihan.

Sesetengah orang mengambil dadah untuk menjadi lebih baik. Contohnya:

 • Untuk meningkatkan konsentrasi ketika belajar
 • Untuk menjadikan pemikiran lebih tajam dan kreatif
 • Untuk meningkatkan prestasi tubuh badan
 • Untuk membolehkan seseorang bekerja dalam tempoh yang lama atau mempunyai lebih tenaga ketika bekerja

Tidak kira apa pun punca pengambilan seseorang, tiada sesiapa pun yang ingin menjadi ketagih kepada mana-mana dadah atau substans.

Mereka yang mengambil dadah hanya bermula dengan beberapa percubaan dan pada peringkat awal mereka masih boleh mengawal penggunaan dadah tersebut termasuk jika ingin berhenti.

Tetapi apabila pengambilan menjadi semakin kerap, pengambilan dadah ini akan menjadi kompulsif dan mereka tidak lagi dapat mengawal keinginan untuk menggunakan dadah ini.

Tetapi mengapa tidak semua pengguna dadah menjadi ketagih?

Ini kerana kecenderungan untuk menjadi ketagih adalah berbeza bagi setiap individu. Lebih banyak faktor risiko pada seseorang, lebih tinggi peluang untuk mereka menjadi seorang penagih.

Tiada faktor tunggal yang dapat menentukan jika seseorang itu akan menjadi penagih. Ianya ditentukan oleh kedua-dua faktor biologi dan persekitaran dan interaksi antara kedua-duanya.

Jantina dan etnik seseorang boleh menentukan risiko, dan individu yang mengalami masalah kesihatan mental lebih berisiko tinggi untuk menyalahgunakan dadahh dan menjadi penagih.

Faktor umur juga memainkan peranan. Kajian menunjukkan walaupun pengambilan dadah pada semua peringkat umur boleh menyebabkan ketagihan, namun pengambilan pada umur yang muda lebih tinggi risikonya.

Saintis juga menganggarkan faktor genetik boleh menyebabkan peningkatan risiko antara 40 ke 60 peratus untuk seseorang menjadi penagih, termasuk kesan persekitaran terhadap ekspresi genetik dan fungsinya.

Terdapat bukti menunjukkan kecenderungan untuk seseorang mengambil dadah disebabkan faktor genetik. Sebagai contoh kajian terkini mendapati pengambilan ganja dan alkohol boleh ditentukan oleh faktor genetik yang sama.

Gen merupakan unit functional yang membentuk DNA seseorang. Setiap gen boleh diibaratkan sepeti storan data yang menyimpan maklumat. Gen mengandungi informasi yang diperlukan oleh badan untuk menghasilkan protein atau asid ribonukleik (RNA) yang akan menjalankan fungsi badan.

Kajian menunjukkan genom manusia adalah 99.9 peratus sama. Tetapi 0.1 peratus perbezaan ini amat penting dalam membentuk individualiti seseorang sama ada yang boleh dilihat seperti ketinggian, warna rambut, dan lain-lain serta yang tidak boleh dillihat seperti risiko mendapatkan penyakit tertentu seperti sakit jantung, kencing manis, strok dan juga ketagihan.

Terdapat juga penyakit yang disebabkan oleh kesilapan satu gen sahaja seperti cystic fibrosis dan sickle cell anemia. Tetapi kebanyakan penyakit lain termasuk ketagihan adalah lebih kompleks di mana ianya melibatkan interaksi antara bebrapa gen serta faktor persekitaran.

Sebagai contoh, kecenderungan untuk mendapat tekanan darah tinggi adalah dipengaruhi genetik dan juga gaya hidup seseorang termasuklah pemakanan, senaman dan juga tahap stres. Kajian juga menunjukkan gen boleh mempengaruhi bagaimana seseorang bertindakbalas terhadap persekitarannya.

Faktor persekitaran yang meningkatkan risiko menjadi penagih dadah

Faktor persekitaran seperti keadaan di rumah, persekolahan, kejiranan dan lain-lain juga memainkan peranan dalam menyebabkan penagihan.

Ibu bapa dan ahli keluarga yang lebih tua yang mengambil dadah atau melakukan jenayah akan meningkatkan risiko anak mereka untuk mengambil dadah.

Rakan dan kenalan adalah pengaruh terbesar ketika zaman remaja dan awal dewasa tetapi mereka juga boleh mempengaruhi seseorang pada semua peringkat umur. Kurangnya sokongan keluarga atau sokongan sosial, kurang kemahiran sosial, pengalaman traumatik, dan faktor serupa yang lain juga boleh meningkatkan risiko penagihan.

Faktor budaya juga memainkan peranan. Jika budaya atau agama tersebut menolak pengambilan dadah tertentu, maka risiko pengambilannya dapat dikurangkan dengan mendadak. Namun jika dadah atau substans tersebut menjadi sebahagian dari perayaan dalam agama atau budaya tertentu, ianya boleh menjadi permulaan kepada ketagihan.

Cara penggunaan dadah juga memberi kesan, contohnya mengambil dadah secara merokok dan suntikan meningkatkan risiko ketagihan kerana ianya memberi kesan langsung kepada otak dengan sangat cepat.

Walaubagaimanapun, kesan ini juga akan hilang dengan cepat dan mereka yang mengambilnya akan merasa tidak puas dan perlu meningkatkan lagi kekerapan dan dos pengambilan untuk mencapai kesan yang diingini.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.