Cara-cara Mencegah Kanser Serviks

Vaksin HPV (Human Papillomavirus) menghalang seseorang wanita itu dari dijangkiti kuman HPV iaitu penyebab utama kanser pangkal rahim.

Kanser serviks atau kanser pangkal rahim adalah kanser ketiga paling kerap berlaku dalam kalangan wanita di Malaysia. Penyebab utama kanser serviks ialah jangkitan virus papilloma manusia (HPV).

HPV jenis 16 dan 18 ialah strain yang bertanggungjawab untuk kira-kira 70 peratus daripada semua kanser serviks di seluruh dunia. Kanser ini boleh dikesan dengan mudah diperingkat awal menggunakan ujian pap smear atau ujian HPV.

Kelebihan ujian HPV, wanita boleh melakukan ujian sendiri menggunakan swab device dan diserahkan kepada petugas kesihatan untuk ujian RT-PCR.  Ujian HPV disarankan untuk dilakukan setiap 5 tahun.

Berikut disenaraikan cara-cara mencegah kanser serviks.

Mengambil vaksin HPV (Human Papillomavirus)

Vaksin ini boleh mengurangkan risiko mendapat kanser serviks sehingga 70%. Ada 2 jenis vaksin pada masa ini, iaitu Gardasil dan Cervarix. Vaksin ini menghalang seseorang wanita itu dari dijangkiti kuman HPV iaitu penyebab utama kanser pangkal rahim.

Walaubagaimanapun, vaksin ini tidak berkesan untuk wanita yang telah dijangkiti virus ini. Sebaiknya vaksin ini di beri ke wanita remaja dari umur 13 tahun atau wanita yang belum pernah mengadakan hubungan seks.

Jauhi rokok

Nikotin yang terdapat di dalam rokok mempermudahkan selaput lendir sel-sel bereaksi atau terangsang, baik pada paru-paru mahupun serviks. Tetapi, masih tidak diketahui jumlah nikotin yang boleh menyebabkan kanser serviks.

Jangan melakukan vagina ‘Douching’

Kebiasaan membersihkan vagina boleh menyebabkan kanser serviks sama ada dengan menggunakan antiseptik mahupun deodoran. “Douching” atau mencuci vagina boleh menyebabkan jangkitan pada serviks.

Jangkitan berlebihan akan merangsang terjadinya perubahan sel, yang akhirnya menjadi kanser. Oleh itu, elakkan membeli sembarangan ubat pembersih vagina terutamanya yang boleh mengekalkan pH vagina anda.

Jangan menyapu bedak

Jangan sekali-kali menyapu bedak pada vagina yang gatal atau merah-merah. Pemakaian bedak pada vagina (sewaktu subur) boleh menyebabkan terjadinya kanser ovari. Ketika ovulasi, akan terjadi luka pada vagina dan apabila disapu bedak, ia akan melekat di atas luka tersebut. Lama-kelamaan sel ini akan berubah menjadi sel kanser.

Jangan kerap berganti-ganti pasangan

Kanser serviks juga boleh terjadi pada wanita yang gemar bertukar pasangan seks. Virus seperti “Human Papilloma Virus (HPV)” akan mengubah sel-sel di permukaan ‘mukosa’ dan terus merebak menjadi kanser.

Kahwin lebih awal

Mana-mana wanita yang lambat atau tidak berkahwin turut berisiko lebih tinggi untuk mendapat kanser ovari dan ‘endometrium’. Ini disebabkan mereka akan terus-menerus mengalami ovulasi (kesuburan) tanpa henti. Rangsangan terhadap ‘endometrium’ akan terus terjadi dan sifatnya akan berubah menjadi kanser.

Apabila haid pertama terjadi di bawah usia 12 tahun, tempoh atau perjalanannya semakin panjang. Jadi, kemungkinan untuk terkena kanser ovari semakin besar. Cara terbaik untuk mencegahnya adalah dengan berkahwin dan hamil.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.