Bengkak Buah Zakar (Skrotum) – Diagnosis dan Rawatan

Pemeriksaan sendiri pada testis amat membantu bagi mengesan sebarang perubahan pada testis dari peringkat awal supaya rawatan berkesan dapat diberikan.

Diagnosis

Doktor akan menjalankan ujian-ujian berikut untuk mencari punca bengkak pada buah zakar:

 • Pemeriksaan fizikal. Doktor akan memeriksa bahagian buah zakar dengan melihat dan menyentuhnya pada kedudukan berdiri atau berbaring.
 • Transiluminasi. Lampu suluh kecil akan dihalakan ke buah zakar dan boleh memberitahu berkenaan saiz, lokasi dan kandungan bengkak tersebut.
 • Ultrasound. Imbasan ultrasound boleh dilakukan untuk melihat keadaan dalaman buah zakar. Antara yang boleh dilihat seperti saiz, lokasi dan kandungan bengkak sama ada ianya ketumbuhan ataupun cecair. Ianya selalu dilakukan kerana mudah dan cepat.
 • Ujian air kencing. Air kencing akan dihantar ke makmal untuk melihat jika terdapat jangkitan atau kehadiran darah dan nanah.
 • Ujian darah. Ujian darah boleh mengesan jika terdapat jangkitan aktif pada badan anda ataupun jika tinggi kandungan protein yang dikaitkan dengan kanser testis.
 • Imbasan CT (CT scan). Jika doktor mengesyaki kanser pada testis, ujian ini mungkin dilakukan termasuk untuk bahagian dada, abdomen dan kemaluan untuk melihat jika kanser sudah merebak ke tempat lain.

Rawatan

Kebanyakan bengkak pada buah zakar memerlukan rawatan ringan sahaja, manakala hanya segelintir memerlukan pembedahan.

Jangkitan

Bengkak yang disebabkan oleh jangkitan bakteria seperti epididymitis memerlukan rawatan antibiotik. Untuk jangkitan virus pula seperti orchitis hanya memerlukan rehat, letak ais jika sakit ataupun ubat penahan sakit.

Bengkak bukan kanser

Bengkak bukan kanser seperti hidrocele boleh dibiarkan dulu atau dibuang melalui pembedahan untuk membuang cecair dan memperbaiki semula bahagian terlibat. Keperluan rawatan bergantung kepada faktor berikut:

 • Bengkak menyebabkan sakit atau tidak selesa
 • Menyebabkan atau meningkatkan risiko kemandulan
 • Jangkitan

Kanser testis

Doktor onkologi akan mencadangkan rawatan bergantung sama ada kanser tersebut hanya pada testis ataupun sudah merebak ke tempat lain. Faktor umur dan tahap kesihatan anda juga akan diambilkira dalam menentukan rawatan. Antara pilihan rawatan termasuklah:

 • Orchiectomy radikal inguinal. Ini merupakan rawatan utama untuk kanser testis. Ianya merupakan prosedur pembedahan untuk membuang testis terlibat dan juga tiub spermatik melalui belahan di bahagian pangkal paha. Kelenjar limfatik di bahagian abdomen juga akan dibuang jika kanser telah merebak.
 • Kemoterapi. Ubat kemoterapi akan digunakan untuk membunuh sel kanser.

Dalam sesetengah kes terapi radiasi juga boleh digunakan. Ianya menggunakan x-ray berkuasa tinggi atau radiasi yang lain untuk membunuh sel kanser yang mungkin tertinggal selepas pembedahan.

Kebanyakan kanser testis boleh disembuhkan tetapi rawatan susulan amat penting bagi mengesan kehadiran semula kanser ini.

Pemeriksaan testis sendiri

buah zakar dan testis
Bahagian buah zakar yang perlu dirasa ketika pemeriksaan

Pemeriksaan sendiri pada testis amat membantu bagi mengesan sebarang perubahan pada testis dari peringkat awal, untuk membolehkan rawatan lebih berkesan dapat diberikan. Jika anda selalu melakukan pemeriksaan ini, anda boleh mengetahui bagaimana bentuk testis dan buah zakar yang normal dan mengesan jika ada kelainan. Ikuti langkah berikut:

 1. Periksa testis sebulan sekali, terutamanya jika anda pernah mempunyai kanser testis atau mempunyai ahli keluarga dengan sejarah kanser testis.
 2. Buat pemeriksaan selepas mandi atau berendam dalam air suam. Air suam membantu mengendurkan buah zakar yang akan memudahkan pemeriksaan.
 3. Berdiri di hadapan cermin dan lihat jika terdapat bengkak pada luaran.
 4. Pegang dengan tangan dan rasa jika ada perubahan pada kulit.
 5. Periksa setiap testis menggunakan kedua belah tangan, pegang testis dengan jari telunjuk dan tengah dan ibu jari di atas.
 6. Lalukan jari perlahan-lahan ke permukaan testis dan rasa jika ada berbiji atau bengkak. Testis yang normal selalunya licin, berbentuk bujur dan sedikit lembut. Adalah normal untuk sebelah testis lebih besar dari yang lain.
 7. Kemudian pergi ke bahagian atas testis untuk merasa bentuk seperti tanda koma dan lembut iaitu epididymis dan periksa juga jika berbiji atau bengkak.

Jika rasa bengkak, berbiji atau sakit sila jumpa doktor segera untuk pemeriksaan lanjut.

Bacaan lanjut berkenaan bengkak pada buah zakar:

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.