Bahaya Ketagihan Dadah MDMA Atau Ekstasi

Semasa dadah ekstasi diambil, seseorang itu akan menjadi seronok dan boleh berseronok sepanjang malam tanpa merasa letih.

dadah ekstasi mdma

Nama kimianya adalah Methylenedioxyamphetamine (MDMA) tetapi dadah ini lebih dikenali dengan nama Ecstasy, MDM, XTC, E’s, Ease, X, XTC, Eccies, Love Drugs, Hug drug, dan Disco Biscuits. Kesannya adalah lebih kuat daripada bahan kimia induknya iaitu methamphetamine. 

Pada asalnya digunakan sebagai penyekat selera makan walaupun sebenarnya ia tidak lagi digunakan bagi tujuan tersebut. 

Ekstasi dijual dalam bentuk tablet kecil atau kapsul berwarna kuning atau putih. Ada juga yang berwarna merah jambu, ungu, biru, berbintik-bintik atau berjalur-jalur. Terdapat berbagai-bagai bentuk tablet seperti bentuk hati, doverobinrabbit dan champagne bottle

Ianya digunakan secara ditelan dan kesannya bermula 30 hingga 90 minit selepas ia ditelan dan dapat bertahan sehingga 6 hingga 8 jam, malah kesan ini kadangkala berlarutan sehingga 24 jam. 

Kesan penggunaan Ecstasy terhadap tubuh badan juga bergantung kepada tahap kesihatan pengguna dadah tersebut, kuantiti dadah yang diambil, cara ia diambil, ‘mood’, saiz dan berat badan pengguna, latar belakang pengambilan dadah pengguna dan juga samada pengambilan dadah tersebut adalah bersama dadah yang lain serta jenis dadah yang diambil tersebut. 

Kesan serta merta dos rendah

Ia boleh bertahan selama 6 jam sehingga 32 jam. Ia juga merupakan “mood enhancing drug” yang mempunyai kesan terhadap persepsi pengguna kepada keadaan sekeliling terutamanya warna dan kesan bunyi. 

Dadah jenis ini juga dikaitkan dengan sindrom goyang kepala berasaskan irama muzik yang kuat yang akan menyebabkan denyutan jantung mengikut rentak muzik. Ia memberi kesan kepada neurotransmitter yang dipanggil serotonin yang mengawal rasa lapar, letih dan tekanan perasaan. 

Semasa dadah ini diambil, seseorang itu akan menjadi seronok dan boleh berseronok sepanjang malam tanpa merasa letih. Setelah kesan dadah ini semakin berkurangan, seseorang akan mengalami keletihan dan tekanan perasaan yang teruk. 

Penggunaan berulang mampu merosakkan fizikal dan otak penagih.

Kesan penggunaan dos tinggi dan berterusan

 • Boleh menyebabkan halusinasi, khayal, dan berkelakuan ganjil
 • Sawan dan muntah-muntah
 • Pengambilan secara berterusan boleh menyebabkan kerosakan otak
 • Kehilangan air (dehydration)
 • Peningkatan suhu badan (hyperthermia) dan seterusnya menyebabkan kerosakan organ-organ dalam badan seperti buah pinggang, hati dan jantung. 
 • Hilang selera makan
 • Sukar untuk tidur (insomnia)
 • Sengal-sengal otot 
 • Kemurungan
 • Kesukaran untuk menumpukan perhatian terhadap sesuatu perkara
 • Kematian juga boleh berlaku akibat dari pengambilan yang tidak terkawal
Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.