Bahaya Dadah Kokain

Kokain adalah sejenis dadah merbahaya yang boleh memberikan kesan stimulan, penahan lapar, dan juga topikal anaesthesia.

Kokain adalah sejenis dadah yang memberikan kesan stimulan, penahan lapardan juga topikal anaesthesia. Ianya boleh didapati dalam bentuk paste dan serbuk. Kokain juga boleh didapati dalam bentuk daun (daun koka) untuk dikunyah. 

Kokain mempunyai dua sifat kimia iaitu hydrophilic dan lipophilic. Ini menyebabkan ia berupaya menyeberang batas kapilari darah-otak (Blood brain barrier) dengan lebih efektif berbanding bahan kimia psikoaktif yang lain. 

Selain itu dadah kokain juga tidak mempunyai “ceiling effect” atau kesan yang berganda tanpa batasan sehinggakan pengguna dadah akan terus mengambil dalam kuantiti yang banyak pada satu-satu masa.  Hal ini menyebabkan pengguna dadah kokain lebih mudah mendapat overdos yang membawa maut.

Adalah menjadi kesalahan untuk memiliki, menanam dan mengedar bahan ini untuk tujuan bukan perubatan di bawah Akta Dadah Berbahaya, sejak tahun 1952. Walaubagaimanapun ianya masih kerap disalahgunakan oleh pengguna dadah yang mahu mengalami kesan “high” dalam tempoh yang singkat. 

Penggunaan dadah kokain secara berlebihan dan berpanjangan boleh menyebabkan:

 1. Kegatalan seperti serangga merayap
 2. Denyutan nadi yang laju 
 3. Halusinasi 
 4. Delusi paranoid (ketakutan)
 5. Kerosakan gigi
 6. Kerosakan dalam hidung jika diambil secara snorting

Overdos boleh menyebabkan:

 1. Serangan jantung 
 2. Masalah pernafasan
 3. Peningkatan tekanan darah
 4. Peningkatan suhu badan 
 5. Strok
 6. Maut

Kokain yang diambil oleh ibu mengandung juga boleh menyebabkan masalah uri terpisah dari rahim dan pendarahan teruk. Selain itu ianya memberikan kesan kepada anak dalam kandungan seperti kecacatan, masalah pertumbuhan fizikal dan mental dan juga kelahiran tidak matang.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.