Bahaya Dadah Captagon

Pil Captagon ataupun nama kimianya Fenethylline merupakan sejenis dadah ‘co-drug’ yang merupakan campuran antara amfetamin dan theophylline.

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan rampasan dadah jenis Pil Captagon yang bernilai kira-kira RM5.2 bilion yang menjadikannya sebagai rampasan terbesar pihak kastam ketika ini. Pil Captagon ataupun nama kimianya Fenethylline pada asalnya merupakan sejenis dadah ‘co-drug’ yang merupakan campuran antara amfetamin dan theophylline. Kedua-dua bahan ini mempunyai kesan psikoaktif.

Dadah ini dihasilkan sekitar tahun 1960-an sebagai ubat untuk penghidap Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Dadah ini didapati kurang memberikan kesan sampingan berbanding dengan amfetamin. Walaubagaimanapun di peringkat antarabangsa dadah ini telah dimasukkan di bawah Konvensyen Substan Psikotropik 1971 sebagai dadah terkawal.

Pada masa kini, dadah ini banyak disalahgunakan di negara-negara yang tidak mempunyai kawalan farmaseutikal yang ketat dan menyebabkannya mudah dibeli oleh orang awam. Dadah ini semakin banyak permintaan terutamanya ketika perang sivil yang melanda negara-negara Arab sejak beberapa tahun yang lalu sebagai penambah tenaga ketika berperang.

Mengikut kajian, terdapat Pil Captagon dalam pasaran yang merupakan campuran palsu di mana ada yang mengandungi amphetamine sahaja ataupun campuran amphetamine dan bahan lain seperti kafein untuk tujuan dipasarkan secara gelap terutamanya kepada penagih dadah.

Kesan sampingan pengambilannya adalah sama seperti mengambil dadah amfetamin iaitu boleh menyebabkan:

Kesan jangka pendek:

  1. Pening kepala
  2. Kurang selera makan
  3. Sukar tidur
  4. Muntah
  5. Perubahan mood

Kesan jangka panjang:

  1. Serangan jantung
  2. Masalah kesihatan mental seperti skizofrenia, bipolar dan lain2
  3. Psikosis
  4. Masalah pengaliran darah
Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.