Air Mani Yang Sihat dan Fakta Air Mani

Air mani atau semen merupakan cecair yang dihasilkan oleh organ pembiakan lelaki bagi tujuan mengangkut sperma ke dalam organ pembiakan wanita.

Air mani atau dalam perubatan dikenali sebagai semen merupakan cecair putih yang keluar daripada zakar seseorang lelaki apabila mengalami ejakulasi. Namun terdapat juga ejakulasi yang tidak mengeluarkan air mani.

Fungsi utama air mani adalah untuk mengangkut sperma. Sperma merupakan sel pembiakan lelaki dan merupakan sebahagian daripada air mani. Sperma diperlukan dalam proses persenyawaan dengan ovum sebelum janin terbentuk yang kemudiannya membesar menjadi bayi.

Perbezaan air mani dan sperma

Air mani dan sperma merupakan benda berbeza. Sperma merupakan sebahagian dari air mani tetapi air mani juga mengandungi banyak lagi bahan-bahan yang lain.

Kandungan air mani

Selain sperma, air mani juga mengandungi cecair yang dihasilkan oleh kelenjar prostat, vesikel semen dan kelenjar bulbourethral.

Oleh itu air mani juga mengandungi banyak bahan-bahan lain selain sperma seperti gula, protein dan terdapat juga vitamin serta garam mineral.

Fungsi air mani

Fungsi utama air mani adalah untuk mengangkut sperma daripada organ pembiakan lelaki kepada organ pembiakan wanita. Apabila telah memasuki organ pembiakan wanita, sperma ini akan berenang sendiri ke arah ovum bagi proses persenyawaan.

Oleh itu tanpa air mani, sperma tidak dapat memasuki organ pembiakan wanita dan proses penghasilan janin tidak dapat berlaku.

Di mana air mani dihasilkan

Penghasilan air mani merupakan suatu proses yang kompleks. Ini kerana air mani dihasilkan pada banyak kawasan di dalam organ pembiakan lelaki.

Organ pembiakan lelaki

Antara kawasan-kawasan tersebut adalah:

  • Testis. Testis atau telur merupakan dua organ kecil yang terletak di dalam skrotum (buah zakar) dan berfungsi menghasilkan sperma serta hormon testosteron.
  • Epididymis. Epididymis merupakan tiub panjang yang terletak berdekatan setiap testis dan berfungsi untuk menggerakken sperma dari testis ke vas deferens.
  • Vas deferens. Vas deferens menghubungkan epididymis kepada urethra, yang merupakan saluran di mana air mani dan air kencing keluar melalui badan. Vas deferens juga menyimpan sperma dan membawanya keluar daripada skrotum.
  • Vesikel semen. Ianya merupakan kelenjar seperti kantung yang terletak dibelakang pundi kencing dan menghasilkan cecair seminal yang menjadi sebahagian daripada air mani.
  • Prostat. Prostat merupakan kelenjar yang terletak disekeliling leher pundi kencing dan urethra dan menghasilkan cecair yang menjadi sebahagian daripada air mani. Ianya juga berfungsi untuk memancutkan air mani daripada zakar.

Apabila air mani selesai dihasilkan, ianya akan melalui urethra dan seterusnya keluar daripada zakar ketika proses ejakulasi.

Berapa banyak air mani dikeluarkan

Pada kebanyakan orang, jumlahnya lebih kurang sesudu kecil, tetapi terdapat banyak faktor yang mempengaruhi jumlah air mani.

Beberapa faktor seperti merokok, pemakanan, genetik dan keadaan kesihatan secara keseluruhan boleh mempengaruhi jumlah air mani.

Jika seseorang itu telah beberapa hari tidak melakukan hubungan kelamin, mereka boleh mengalami ejakulasi sebanyak beberapa kali.

Selain itu umur juga memainkan peranan. Kebanyakan orang menghasilkan banyak air mani ketika berumur awal 30-an.

Adakah air mazi mengandungi sperma?

Selalunya tidak, tetapi kadangkala terdapat juga sperma di dalam air mazi. Jika terdapat lebihan sperma di dalam urethra, ianya boleh tercampur di dalam air mazi yang keluar. Oleh sebab itu teknik pancut luar bagi mencegah kehamilan kadangkala tidak berjaya.

Dalam beberapa kajian, sampel air mazi yang diuji menunjukkan adanya sperma yang aktif.

Adakah sperma boleh dilihat?

Sperma tidak boleh dilihat dengan mata kasar dan hanya dapat dilihat melalui mikroskop. Sperma bersaiz halus dan mempunyai ukuran hanya sebesar 4.3 mikrometer (μm) panjang dan 2.9 μm lebar.

Berapa banyak sperma dikeluarkan

Kiraan sperma yang normal selalunya adalah sekitar 15 juta ke lebih 200 juta sperma per mililiter (ml) air mani.

Banyak perkara yang boleh mempengaruhi jumlah sperma pada seseorang lelaki, antaranya termasuklah masalah sistem reproduktif, masalah perubatan atau gaya hidup seseorang.

Berapa lama sperma hidup

Ianya bergantung kepada persekitaran selepas sperma dikeluarkan dari badan. Sperma yang masuk ke dalam vagina wanita boleh hidup sehingga lima hari kerana adanya fungsi perlindungan yang diberikan oleh mukus yang terdapat di dalam vagina.

Bagi sperma yang jatuh ke tempat lain, peluang untuk terus hidup adalah rendah dan selalunya sperma akan mati dalam masa beberapa minit jika jatuh ke kawasan kering seperti tandas dan lantai.

Ianya akan mati lebih cepat jika kawasan persekitaran terlalu panas atau terlalu sejuk.

Berapa lama sperma dihasilkan

Badan seseorang lelaki akan terus menghasilkan sperma pada setiap hari secara berterusan. Keseluruhan proses penghasilan sperma bermula daripada sel germinal kepada sperma yang matang mengambil masa lebih kurang 74 hari.

Bilakah badan berhenti menghasilkan sperma

Sperma akan terus dihasilkan oleh tubuh lelaki selagi masih hidup, walaubagaimanapun kualiti dan pergerakan sperma ini akan menjadi semakin rendah apabila umur semakin meningkat.

Kesimpulan

Air mani dan sperma merupakan benda yang berbeza dan sperma merupakan sebahagian dari air mani. Kedua-duanya merupakan komponen penting untuk sistem reproduktif lelaki. Tahap kesihatan dan masalah reproduktif seseorang lelaki boleh mempengaruhi kesihatan sperma yang dihasilkan.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.