3 Khasiat Minyak Kelapa Dara Khusus Buat Kecantikan Wanita

Minyak kelapa dara merupakan bahan semulajadi yang boleh memberikan pelbagai manfaat kepada wanita dari segi kecantikan dan kesihatan, jom ketahui.

Penggunaan minyak kelapa dara di Malaysia bukanlah sesuatu yang asing lagi. Malah, banyak produk di pasaran menggunakan minyak kelapa dara sebagai bahan utama. 

Tapi ramai antara kita masih belum tahu apakah khasiat sebenar minyak kelapa dara. Dan mengapa minyak ini sering dijadikan subjek kajian dalam bidang kecantikan dan kesihatan?

Apa Itu Minyak Kelapa Dara?

Minyak kelapa dara ialah minyak dari buah kelapa matang dan santan. Ia diekstrak tanpa menggunakan apa-apa proses kimia bagi mengekalkan khasiat kelapa yang mengandungi tinggi vitamin, mineral dan antioksidan.

1. Minyak kelapa dara melembapkan kulit

Kajian menunjukkan minyak kelapa dara antara pelembap semula jadi yang terbaik. Kulit wajah dengan lembapan sempurna akan terhindar daripada masalah kulit kering yang membuatkan seseorang tidak selesa. Kulit akan terasa gatal-gatal, pedih dan lebih merisaukan, membuatkan garis-garis halus terbentuk lebih segera. 

Sekiranya masalah kulit kering ini tidak dirawat, sel kulit akan mati, mengelupas dan membuatkan kulit kelihatan kusam tidak bermaya. Bagi mendapatkan kulit wajah yang lembap, anjal dan berseri, sapu 3-4 titis minyak kelapa dara pada wajah secara rutin.

Selain wajah, minyak kelapa dara juga sesuai digunakan pada anggota tubuh yang lain. Dalam satu kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Dermatologi Kosmetik, para pengkaji mendapati minyak kelapa dara berkesan untuk merawat kulit kering disebabkan penggunaan pensanitasi tangan beralkohol yang kerap. Saranan pengkaji, gunakan 6-8 titis minyak kelapa dara pada tangan sebelum tidur bagi mendapatkan kulit yang lembap.

2. Minyak kelapa dara menguatkan rambut

Khasiat minyak kelapa dara untuk rambut sudah lama diketahui. Bahkan, menjadi salah satu petua kecantikan rambut turun-temurun bagi kaum India dan Melayu. Masyarakat India menggunakan minyak kelapa dara bagi menguatkan rambut dan mengurangkan masalah rambut kusut (frizzy hair).

Dari sudut sains, satu kajian mendapati minyak kelapa dara berupaya meresap jauh ke dalam helaian rambut dan efektif dalam membekalkan vitamin dan mineral. Hasilnya, urat rambut menjadi lebih kuat, fleksibel dan tidak mudah putus apabila ditarik.

Meski minyak kelapa dara bagus untuk rambut, ramai wanita masa kini masih enggan mengamalkannya kerana bau minyak yang agak kuat. Sebenarnya, minyak ini boleh sahaja dicampur dengan herba-herba Ayurvedic lain seperti kelopak bunga raya bagi menghasilkan bau yang lebih menyenangkan.

3. Minyak kelapa dara membantu masalah jangkitan fungus 

Idaman setiap wanita, memiliki kulit badan bersih dan bebas daripada sebarang masalah. Bahkan, ia sesuatu yang memalukan jika memiliki kulit yang bertompok, berkurap atau berkudis. 

Sekiranya kulit anda sering dijangkiti fungus, disarankan menjadikan minyak kelapa dara sebagai salah satu alternatif rawatan. Hal ini kerana minyak kelapa dara mengandungi tiga jenis asid lemak yang mampu merencatkan pembiakan fungus. Asid kaprilik, asid kaprik dan asid laurik ketiga-tiganya berkesan melawan fungus; tetapi kajian menunjukkan kandungan asid kaprilik minyak kelapa dara yang paling berperanan.

Menariknya, anda boleh menggunakan minyak kelapa dara pada alat sulit sekalipun. Ia selamat digunakan. Malah, ia terkenal sebagai salah satu ikhtiar merawat jangkitan yis faraj secara semula jadi. 

Bagi ibu-ibu, anda boleh gunakan minyak kelapa dara sebagai pelembap pada bahagian lampin bayi. Tidak perlu risau, minyak kelapa dara selamat digunakan segenap lapisan umur.

Kesimpulan

Minyak kelapa dara memang banyak khasiatnya untuk wanita. Ia dapat membantu membaiki kulit rosak, menguatkan rambut dan membantu masalah jangkitan fungus.Selain selamat dan mudah didapati di kedai-kedai, ia juga murah dan tahan lama. Buat wanita di luar sana yang mencari bahan semulajadi bagi mencantikkan kulit dan rambut, jadikan penggunaan minyak kelapa dara sebagai rutin setiap hari.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.