Penyakit OCD – Punca, Tanda dan Rawatan

Penyakit OCD dikenali dengan pemikiran obsesif yang tidak diingini dan berulang-ulang yang menyebabkan seseorang melakukan sesuatu secara kompulsif.

Penyakit OCD juga dikenali sebagai Obsessive-compulsive disorder (OCD) merupakan penyakit mental kronik di mana penghidapnya mempunyai pemikiran obsesif yang menyebabkan mereka perlu melakukan tindakan yang kompulsif.

Kebanyakan orang selalunya akan menyemak semula bagi memastikan dapur gas ditutup atau pintu rumah dikunci apabila ingin keluar, atau seorang atlet yang memakai stokin yang sama apabila memasuki mana-mana pertandingan. Perbuatan-perbuatan tersebut membolehkan seseorang berasa lebih yakin dan tenang.

Namun bagi pesakit OCD, mereka melakukan perbuatan di atas secara berlebih-lebihan dan berulang-ulang sehingga mengganggu kehidupan harian walaupun mereka cuba menghentikannya.

Ciri-ciri OCD

Penyakit OCD dikenali dengan pemikiran yang tidak rasional, tidak diingini dan berulang-ulang yang menyebabkan seseorang ingin melakukan sesuatu secara kompulsif untuk menghentikan pemikiran ini.

Walaupun penghidap OCD mengetahui pemikiran dan perbuatan ini tidak logik dan melampau, mereka masih tidak boleh menghentikannya.

Tanda-tanda dan gejala 

Pemikiran obsesif atau perbuatan kompulsif yang dikaitkan dengan OCD secara umumnya berlaku melebihi sejam pada setiap hari sehingga mengganggu aktiviti harian dan pekerjaan penghidap OCD.

Obsesi

Obsesi merupakan pemikiran atau impuls yang tidak diingini tetapi datang secara berulang-ulang.

Penghidap OCD akan cuba tidak melayan pemikiran ini namun mereka menjadi takut dan resah jika perkara buruk akan benar-benar berlaku.

Keresahan yang disebabkan pemikiran obsesif ini terlalu sukar untuk dikawal yang akan menyebabkan mereka melakukan perbuatan kompulsif untuk menghentikan keresahan ini.

Kompulsif

Kompulsif merupakan perbuatan berulang yang dilakukan untuk menghilangkan stres dan keresahan yang disebabkan pemikiran obsesif di atas. Kebanyakan penghidap OCD percaya jika mereka melakukan perbuatan ini, mereka dapat mengelakkan perkara buruk dari berlaku.

Rawatan OCD

Rawatan pesakit OCD selalunya melibatkan psikoterapi dan ubat-ubatan. Gabungan kedua-dua rawatan ini merupakan cara yang paling berkesan mengawal gejala OCD.

Ubat-ubatan

Antidepresan boleh diberikan untuk mengurangkan gejala OCD.

Ubat selective serotonin reuptake inhibitor (SSRI) merupakan sejenis antidepresan yang digunakan untuk mengurangkan pemikiran obsesif dan kompulsif.

Terapi

Terapi perbualan dengan ahli kaunseling boleh membantu memberikan anda cara-cara untuk mengubah semula corak pemikiran dan proses berfikir.

Terapi tingkahlaku kognitif dan terapi pendedahan dan respon merupakan terapi yang sangat berkesan untuk kebanyakan orang.

Terapi pendedahan dan respon atau ERP membolehkan seseorang pesakit OCD untuk mengawal keresahan yang dikaitkan dengan pemikiran obsesif melalui cara lain selain melakukan perbuatan kompulsif.

Punca OCD

Punca sebenar penyakit OCD masih belum difahami, namun pengkaji berpendapat terdapat kawasan pada otak yang tidak memberikan respons yang normal kepada serotonin, iaitu sejenis bahan kimia yang dirembeskan oleh sel saraf untuk berkomunikasi antara satu sama lain di dalam otak.

Faktor genetik juga boeh meningkatkan risiko penyakit OCD.

Jika ibu bapa atau adik-beradik mengalami OCD, seseorang mempunyai peluang sehingga 25 peratus untuk mendapat penyakit ini.

Jenis-jenis OCD

Terdapat beberapa jenis obsesi dan kompulsi. Yang paling kerap dialami adalah:

  • Obsesi yang melibatkan ketakutan kepada kuman dengan perbuatan kompulsifnya adalah dengan membersihkan atau membasuh objek dan kawasan tersebut.
  • Obsesi yang melibatkan keseimbangan dan kesempurnaan dan perbuatan kompulsifnya adalah dengan sentiasa menyusun atau mengemas barang.
Contoh OCD yang melibatkan susunan.

Contoh obsesi lain pula adalah:

  • Pemikiran seksual yang tidak boleh dikawal dan tidak diingini.
  • Ketakutan untuk mencederakan diri sendiri atau orang lain.
  • Ketakutan bertindak di luar kawalan seperti mencarut apabila keadaan sekeliling menjadi sunyi. Perbuatan kompulsifnya adalah seperti mengira, berdoa, dan mengelak dari pergi ke kawasan tertentu.

OCD pada kanak-kanak

OCD pada kanak-kanak selalu berlaku pada dua julat umur: pertengahan kanak-kanak (8 ke 12 tahun) dan lewat remaja atau awal dewasa (18 ke 25 tahun). Kanak-kanak perempuan selalunya lebih lewat mengalami gejala OCD namun jumlah keseluruhan penghidap adalah sama diantara kedua-dua jantina lelaki dan perempuan.

Perbezaan OCPD dan OCD

OCPD atau obsessive-compulsive personality disorder (OCPD) dan OCD adalah dua keadaan yang berbeza.

OCD biasanya melibatkan pemikiran obsesi yang diikuti dengan perlakuan kompulsif manakala OCPD pula merupakan masalah personaliti yang boleh memberikan kesan dalam perhubungan seseorang.

Ciri-ciri OCPD adalah mereka seorang yang mementingkan kesempurnaan, susunan dan kawalan termasuk kawalan di dalam perhubungan dengan orang lain. Manakala OCD pula selalunya tidak melibatkan hubungan dengan orang lain.

Mereka yang mempunyai OCPD juga tidak melihat personalliti mereka sebagai suatu masalah walaupun boleh merosakkan perhubungan dengan orang lain jadi mereka jarang mendapatkan rawatan berbanding penghidap OCD.

Pengesanan OCD

Pengesanan OCD dilakukan oleh doktor atau pakar psikiatri melalui pengambilan sejarah penyakit dan gejala yang berlaku.

Terdapat beberapa alat penilaian yang boleh digunakan seperti Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (Y-BOCS) yang akan menilai seseorang berdasarkan beberapa jenis obsesi dan kompulsi yang kerap terjadi dan juga tahap keterukan gejala OCD yang berlaku sehingga menyebabkan keresahan atau mengganggu fungsi harian pesakit.

Faktor risiko OCD

Faktor genetik memainkan peranan dalam pembentukan penyakit OCD pada seseorang. Selain itu sesetengah gejala juga boleh bertambah teruk dalam keadaan stres yang mungkin disebabkan isu di sekolah, tempat kerja, perhubungan atau kejadian yang berlaku dalam hidup.

Penyakit OCD juga boleh berlaku bersama-sama dengan penyakit lain seperti:

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.