Kebaikan dan Khasiat Minyak Ikan

Pengambilan minyak ikan yang mengandungi EPA dan DHA adalah baik untuk mereka yang ingin mengurangkan risiko penyakit-penyakit tertentu.

Minyak ikan merupakan antara suplemen yang disarankan untuk diambil oleh doktor perubatan. Antara kandungan utama minyak ikan termasuklah Omega-3 yang terdiri dari dua asid lemak yang penting iaitu DHA dan EPA.

DHA adalah singkatan kepada docosahexaenoic acid. DHA tergolong dalam kumpulan asid lemak perlu. Ini bermakna sumber utamanya tidak dikeluarkan oleh badan anda. Badan hanya mengeluarkan sedikit sahaja DHA. Bayi mendapat DHA dari susu yang diberi oleh ibunya. Sumber utamanya didapati dalam bentuk pemakanan.

60% otak manusia adalah diperbuat daripada lemak. Kebanyakan lemak ini pula diperbuat daripada DHA. Oleh itu DHA amat penting dalam pertumbuhan otak yang sihat.

Sumber utama

Sumber utama DHA ialah dari ikan laut dalam seperti salmon dan ikan kod. Persediaan minyak ikan (fish oil) yang banyak dijual di farmasi-farmasi mengandungi DHA dan satu lagi bahan yang dinamakan EPA. DHA dan EPA membentuk Omega-3.

Sumber utama DHA lain termasuklah telur dan daging. DHA adalah bahan aktif minyak ikan. DHA dalam badan mungkin ditukar menjadi EPA.

Kebaikan utama DHA

Kebaikan utama dari pengambilan DHA ialah:

  • Pertumbuhan otak yang cergas. Oleh itu ia penting dalam proses pembelajaran.
  • Pertumbuhan retina mata (penglihatan) yang baik.
  • Pertumbuhan saraf-saraf yang baik.

Kelebihan minyak ikan yang lain

Kelebihan lain DHA dan minyak ikan (Omega-3 iaitu kombinasi DHA + EPA) ialah:

  • Mengurangkan triglycerides (lemak) dalam darah.
  • Mengurangkan risiko sakit jantung dan saluran darah tersumbat.
  • Mengurangkan risiko tekanan darah tinggi.
  • Mengurangkan risiko tekanan perasaan (depression) dan alzheimer.
  • Mengurangkan risiko mendapat penyakit-penyakit lain seperti kencing manis (Type II), arthritis (sakit sendi), myocardial infarction, atherosclerosis dan juga kanser. Bagaimanapun ada antara kajian yang melibatkan penyakit-penyakit ini belum memutuskan secara pasti kaitan antara DHA dan EPA dengan penyakit-penyakit tersebut.

Kanak-kanak yang mengalami penyakit ADHD juga didapati kurang kandungan DHA. Bagaimanapun, pertambahan dalam pengambilan DHA tidak dapat memulihkan keadaan tersebut.

Kebaikan DHA untuk kanak-kanak

Pengambilan DHA oleh ibu mengandung atau kanak-kanak yang sedang membesar didapati dapat membantu dalam proses pembelajaran mereka. Kajian menunjukkan kanak-kanak yang diberi DHA mungkin lebih bijak. Pada masa ini terdapat susu formula yang mengandungi DHA. Ia adalah langkah bijak memberi anak-anak kecil anda susu formula ini. WHO dan British Nutrition Foundation menyarankan pengambilan DHA sebanyak 20mg bagi setiap kilogram berat bayi anda. Untuk bayi yang tidak cukup bulan WHO menyarankan 40mg/kg pengambilan DHA.

Pengambilan minyak ikan yang mengaandungi EPA dan DHA adalah baik untuk mereka yang ingin mengurangkan risiko penyakit-penyakit seperti yang dinyatakan di atas. Pengambilan berlebihan minyak ikan yang diambil dari hati ikan (seperti Cod Liver Oil) semasa mengandung tidak digalakkan kerana ia mengandungi vitamin-vitamin A dan D yang tidak larut dalam air.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.