Intoleransi Laktosa – Diagnosis dan Rawatan

Anda boleh menguji pemakanan anda setiap hari dan menjangka tindakbalas badan terhadap makanan tertentu yang mengandungi laktosa.

Diagnosis

Doktor boleh mengesyaki jika anda mengalami intoleransi laktosa berdasarkan simptom dan tindakbalas badan apabila anda mengambil produk tenusu. Diagnosis boleh disahkan dengan ujian berikut:

 • Ujian hidrogen dalam nafas. Anda perlu minum cecair yang mengandungi kandungan laktosa yang tinggi, kemudian doktor akan mengukur jumlah hidrogen yang dihasilkan dalam nafas. Hydrogen yang tinggi menunjukkan laktosa tidak dicerna dan diserap dengan baik.
 • Ujian ketahanan laktosa. 2 jam selepas meminum cecair yang mengandungi laktosa yang tinggi, darah akan diambil untuk mengukur kandungan gula dalam darah. Jika kadar gula tidak meningkat bermaksud badan anda tidak mencerna dan menyerap laktosa dengan baik.

Rawatan intoleransi laktosa

Bagi penghidap intoleransi laktosa disebabkan penyakit tertentu, rawatan terhadap penyakit itu mungkin boleh mengembalikan fungsi badan untuk mencerna laktosa walaupun memakan masa. Untuk punca yang lain pula, anda boleh mengelakkan simptom dengan mengambil makanan rendah kandungan laktosa.

Unduk merendahkan kandungan laktosa dalam pemakanan:

 • Hadkan pengambilan susu dan produk tenusu
 • Campurkan sedikit sahaja produk tenusu dengan makanan lain
 • Makan ais krim atau susu yang mengandungi sedikit sahaja laktosa
 • Tambah enzim laktase dalam bentuk serbuk atau cecair ke dalam susu untuk membantu pencernaan

Perubahan gaya hidup

Anda boleh menguji pemakanan anda setiap hari dan menjangka tindakbalas badan terhadap makanan tertentu yang mengandungi laktosa. Lihat pada jenis dan jumlah makanan berlaktosa yang mampu dicerna oleh badan anda setiap hari. Hanya segelintir penghidap yang langsung tidak boleh mengambil makanan atau ubat-ubatan yang mengandungi laktosa.

Amalkan pemakanan sihat

Mengurangkan pengambilan produk tenusu tidak bermaksud anda tidak boleh mengambil kalsium. Kalsium juga terdapat dalam makanan berikut:

 • Brokoli dan sayuran hijau berdaun
 • Produk makanan ditambah kalsium seperti cereal dan jus
 • Salmon atau sardin dalam tin
 • Pengganti susu lembu seperti susu soya dan susu beras
 • Buah oren
 • Almond atau kekacang lain

Pastikan juga anda mengambil cukup vitamin D. Telur, hati dan yogurt mengandungi vitamin D malahan badan anda sendiri dapat menghasilkannya apabila terdedah kepada cahaya matahari.

Anda boleh mendapat cukup vitamin D walaupun tidak mengambil produk tenusu. Tanya doktor anda berkenaan keperluan untuk mengambil supplemen kalsium atau vitamin D.

Pengambilan produk tenusu

Kebanyakan penghidap intoleransi laktosa boleh mengambil sedikit produk tenusu tanpa mengalami apa-apa simptom. Anda mungkin boleh mencuba produk tenusu rendah lemak seperti susu skim. Badan anda juga mungkin boleh mencerna produk tenusu jika anda mengambilnya sedikit demi sedikit dalam pemakanan harian.

Berikut merupakan tips pengambilan produk tenusu untuk mengurangkan simptom intoleransi laktosa:

 • Mengambil dalam jumlah yang sedikit. Teguk sedikit sahaja susu (dalam 100ml) setiap kali. Semakin sedikit jumlahnya, semakin kurang simptom yang akan terjadi.
 • Makan bersama makanan lain. Apabila diambil bersama makanan lain akan melambatkan pencernaan dan mungkin simptom akan berkurang.
 • Lakukan eksperiman terhadap makanan dari produk tenusu. Tidak semua produk tenusu mengandungi kandungan laktosa yang sama. Selalunya ais krim dan susu mengandungi lebih banyak laktosa berbanding cheese dan cheddar. Susu kultur juga boleh dicuba kerana mengandungi bakteria yang boleh mencerna laktosa.
 • Gunakan makanan yang tiada atau dikurangkan laktosa. Anda boleh menjumpai makanan ini di kebanyakan pasaraya besar.
 • Gunakan enzim laktase dalam bentuk cecair atau tablet. Enzim ini boleh dibeli di farmasi dan membantu mencernakan produk tenusu. Ianya boleh diambil sebelum mengambil makanan berlaktosa atau ditambah dalam kotak susu tetapi tidak semua penghidap sesuai mengambilnya.

Perubatan alternatif

Probiotik

Probiotik merupakan organisma hidup yang terdapat dalam usus dan membantu dalam proses pencernaan makanan. Probiotik juga boleh ditambah pada yogurt ataupun diambil dalam bentuk kapsul.

Probiotik boleh membantu dalam masalah usus seperti cirit-birit dan iritasi pada usus. Ianya mungkin membantu dalam pencernaan laktosa. Probiotik adalah selamat diambil dan boleh menjadi alternatif untuk dicuba.

Bacaan lanjut berkenaan intoleransi laktosa:

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.