Cara Menderma Organ dan Hukum Pendermaan Organ

Anda dinasihatkan untuk memaklumkan hasrat menjadi seorang penderma organ dan tisu kepada keluarga anda bagi memudahkan proses dijalankan.

Organ merupakan anugerah yang tidak ternilai dalam kehidupan dan kewujudannya kerap diambil mudah. Isu mengenai kematian serta pendermaan organ adalah sesuatu yang sukar untuk diperkatakan. Apatah lagi untuk mereka yang kehilangan orang yang tersayang. la juga rumit bagi kakitangan perubatan yang berusaha untuk menyelamatkan nyawa seseorang pesakit.

Keputusan untuk mengizinkan pendermaan organ dan tisu seseorang yang disayangi apabila beliau meninggal dunia bukan sesuatu yang mudah. la membangkitkan beberapa kemusykilan bagi keluarga si mati. Untuk meringankan beban mental keluarga kita semasa kematian, haruslah kita membuat pengakuan persetujuan untuk menderma organ dan tisu badan semasa hayat kita.

Dengan mendaftarkan diri kepada Daftar Penderma Organ Nasional, anda akan membenarkan organ dan tisu anda digunakan bagi tujuan pemindahan selepas anda meninggal dunia. Ini boleh mengubah kehidupan beberapa orang yang mengalami kegagalan organ supaya menjadi lebih selesa dan sempurna serta dapat menyelamatkan nyawa mereka dari maut. 

Kita sedar bahawa isu pendermaan organ dan tisu adalah suatu isu yang menimbulkan banyak persoalan. Oleh itu, berikut adalah penjelasan kepada beberapa persoalan yang sentiasa ditimbulkan.

Apakah itu pendermaan organ? 

lanya adalah proses mendermakan bahagian tubuh badan seseorang untuk tujuan pemindahan selepas penderma meninggal dunia. Permindahan organ adalah suatu pembedahan yang melibatkan pertukaran organ atau tisu yang mengalami kegagalan fungsinya dengan organ atau tisu yang berfungsi dengan lebih memuaskan daripada seseorang penderma yang telah meninggal dunia.

Dengan cara ini, kehidupan penerima organ atau tisu itu akan menjadi lebih selesa dan sempurna serta nyawanya akan terselamat. Pendermaan organ dan tisu adalah satu amalan kemanusiaan yang mulia.

Siapakah yang layak menjadi penderma?

Sesiapa sahaja, sama ada tua ataupun muda boleh mendaftar sebagai penderma organ dan tisu. Walaubagaimanapun mereka yang berusia kurang daripada 18 tahun perlu mendapatkan kebenaran ibubapa atau penjaga-terlebih dahulu.

Apakah organ dan tisu yang boleh didermakan?

Pada umumnya organ-organ yang boleh didermakan adalah buah pinggang, jantung, hati (hepar), paru-paru dan pankreas. Tisu-tisu badan yang boleh didermakan adalah mata, tulang, kulit dan injap jantung. lni bermakna, seseorang penderma akan dapat mengubah kehidupan serta menyelamatkan beberapa orang pesakit.

Organ dan tisu badan yang boleh didermakan

Bilakah organ dan tisu penderma itu diperolehi?

Proses pemerolehan organ dan tisu daripada tubuh seseorang penderma itu hanya akan dilakukan apabila kematiannya telah disahkan oleh dua orang doktor yang bertauliah. Doktor-doktor yang terlibat dengan pengesahan kematian seseorang penderma itu adalah bebas dan tiada kaitan dengan pemindahan organ dan tisu.

Adakah perbezaan rawatan jika diketahui saya adalah seorang penderma? 

Tidak! Doktor-doktor yang merawat anda akan berusaha sedaya mungkin dengan mengambil semua tindakan serta langkah yang diperlukan untuk menyelamatkan nyawa anda. Persoalan mengenai pendermaan organ dan tisu akan dibincangkan dengan waris anda hanya selepas kematian telah disahkan.

Adakah terdapat bantahan dari sudut agama? 

Tiada! Kebanyakan agama di seluruh dunia seperti Islam, Kristian, Buddha, Hindu dan Sikh mengiktiraf pendermaan organ dan tisu sebagai satu amalan yang mulia.

Bagi penganut agama Islam boleh merujuk kepada buku Pemindahan Organ Dari Perspektif Islam yang diterbitkan JAKIM ini:

https://www.ummc.edu.my/files/HealthPhamplet/Pemindahan_Organ_IslamBM.pdf

Bagaimana organ pendermaan itu dipindahkan?

Proses pemindahan organ dan tisu membabitkan suatu pembedahan yang bersih dan steril. Pembedahan ini dijalankan di dewan bedah hospital oleh pakar bedah yang berpengalaman. Pemerolehan organ serta fisu seseorang penderma ini tidak akan menjejaskan rupa dan bentuk tubuh badannya.

Selepas organ dan tisu diperolehi luka pembedahan itu akan dijahit dengan sempurna dan jenazah si penderma ini tidak akan mengalami apa-apa kecacatan fizikal. Segala proses pembedahan pemindahan ini dijalankan dengan rasa penuh hormat dan tertib sepertimana pembedahan-pembedahan biasa.

Bagaimana jika saya berubah fikiran untuk menderma?

Pendermaan organ adalah suatu niat yang tulus ikhlas dan anda berhak untuk membatalkan hasrat ini pada bila-bila masa. Tiada sesiapapun yang dipaksa untuk menderma organ dan tisunya selepas kematian. 

Sekiranya anda menukar fikiran untuk tidak menderma organ dan tisu, anda hanya perlu memberitahu keluarga anda mengenainya dan memulangkan kad penderma organ anda kepada Pusat Sumber Transplan Nasional.

Adakah proses pendermaan organ akan melambatkan urusan pengebumian jenazah? 

Tidak! Urusan pengebumian boleh dijalankan seperti biasa. Selepas organ-organ dan tisu diperolehi dari tubuh penderma maka jenazahnya akan dibersihkan, dikafankan dan dipulangkan kepada waris penderma secepat mungkin. Proses pemerolehan organ dan tisu tidak akan menjejaskan adat pengkebumian seperti upacara penghormatan kepada jenazah dan lain-lain.

Bagaimanakah jika saya ingin menjadi seorang penderma organ?

Anda perlu mengisi borang akuan penderma dan kad penderma. Borang yang telah dilengkapkan perlu dihantar kepada Pusat Sumber Transplan Nasional sementara kad penderma anda hendaklah disimpan dalam dompet dan dibawa bersama anda pada setiap masa.

Saranan kami

Anda dinasihatkan untuk memaklumkan hasrat anda untuk menjadi seorang penderma organ dan tisu kepada keluarga anda. Ini akan memudahkan serta melicinkan proses mendapatkan keizinan pemerolehan organ dan tisu selepas kematian anda kelak.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.