Cara Mendapatkan Rawatan Untuk Penyakit Mental

Penyakit mental merangkumi gangguan-gangguan mental yang mengakibatkan perubahan ragam, tingkah laku dan pemikiran seseorang dan memerlukan rawatan.

Kita semua mempunyai gangguan emosi dalam menjalani liku-liku hidup ini tetapi mampu mengatasinya mengikut arus masa. Kerana beberapa sebab tertentu sebilangan daripada kita tidak mampu berbuat demikian dan ini akan memberi kesan terhadap kefungsian sosial di tempat kerja atau di rumah.

Jika ini berlanjutan, golongan ini memerlukan bantuan dan mungkin menghidapi sejenis penyakit mental.

Mengenali Penyakit Mental

Penyakit mental adalah satu istilah yang merangkumi gangguan-gangguan mental yang mengakibatkan perubahan ragam, tingkah laku dan pemikiran seseorang.

Perkataan ‘gila’ adalah satu ungkapan hodoh dan tidak sesuai digunakan untuk pesakit-pesakit mental dan memberi gambaran seorang yang ganas dan merbahaya. Walhal keganasan lebih kerap dilakukan oleh orang mabuk jika dibandingkan dengan pesakit mental.

Anggapan-anggapan salah terhadap penyakit mental yang disimpan oleh orang ramai harus dikikis; kami berharap yang anda akan meneroka dengan lebih jauh mengenai penyakit mental.

Punca Penyakit Mental

Lazimnya tidak ada suatu punca khusus yang menyebabkan penyakit mental. Biasanya sebab-sebab penyakit ini berpelbagai dan saling berkaitan.

Antara lain mungkin:

 1. Sebab-sebab fizikal: Contoh-contoh termasuk meminum terlalu banyak arak, salah guna najis dadah, kemalangan dan ketidakseimbangan biokimia dalam otak kita.
 2. Keturunan: Sebahagian penyakit mental mungkin diwarisi misalnya; terdapat 1:100 peluang untuk mengidap penyakit skizofrenia dalam masyarakat umum dibandingkan dengan nisbah 1:10 peluang jika salah seorang daripada orang tua anda mempunyai skizofrenia.

Jenis-Jenis Penyakit Mental

Terdapat beberapa jenis penyakit mental dengan kelangsungan masing-masing. Ada yang boleh sembuh seperti sediakala dan ada yang memerlukan rawatan sepanjang hayat.

 1. Kegelisahan (Neurosis)
  Rasa mudah naik darah, tidak boleh menumpukan perhatian, tidak dapat tidur, merasa takut atau fobia, resah, gentar, sejuk tangan dan gejala-gejala badan yang lain.
 2. Penyakit kepiluan (Depression)
  Kadangkala kita merasa sedih, tidak berminat dalam aktiviti-aktiviti biasa, merasa lemah, sukar tidur dan tidak lalu makan, menangis tanpa sebab dan mungkin menyimpan rasa hendak bunuh diri terutama apabila mengalami kegagalan yang teruk atau kehilangan (misalnya kematian orang yang disayangi).

  Jika ini berlaku keterlaluan atau muncul tanpa sebab dan memberi kesan terhadap kefungsian harian kita, kita memerlukan bantuan.
 3. Psikosis
  Ini merupakan yang paling teruk. Walaubagaimanapun ianya jarang berlaku jika dibandingkan dengan jenis-jenis penyakit mental yang lain. Dalam kes ini, pesakit hilang perhubungan dengan alam nyata dan hidup di dalam alamnya yang tersendiri serta berkelakuan ganjil. Misalnya, dia mungkin mempunyai kepercayaan-kepercayaan yang tidak berasas, mendengar suara-suara yang tidak wujud, bersikap mundur atau bertutur tidak menentu. Biasanya pesakit tidak sedar bahawa dia sakit dan tidak mungkin mencari bantuan secara persendirian.

Pemulihan

Apa Yang Perlu Dilakukan Jika Kita Mempunyai Tanda-tanda Masalah Mental:

 1. Pertama, akui yang kita sedang berdepan dengan masalah dan cuba selesaikan masalah berkenaan, cuba cari puncanya. Jika ianya masalah yang dapat diatasi sendiri, teruskan.
 2. Jika tidak, jangan merasa malu. Dapatkan pertolongan daripada seseorang yang sanggup mendengar seperti rakan, ahli keluarga, ahli agama atau perunding cara. Dengan meluahkan masalah sudah dapat mengurangkan sebahagian bebannya.
 3. Jika ini gagal atau anda merasakan bahawa masalah berkenaan adalah di luar keupayaan anda, mungkin doktor di klinik kesihatan boleh membantu. Jika dia merasa bahawa anda memerlukan bantuan lanjut anda mungkin akan dirujuk kepada Pakar Psikiatri.
 4. Rawatan mungkin di dalam bentuk kaunseling, terapi rundingan, pengubatan, terapi gerakan elektrik atau tinggal buat seketika di hospital sehingga tanda-tanda sakit beransur hilang.

Peranan Masyarakat

Pertama sekali, perlu diingatkan bahawa pesakit-pesakit mental adalah manusia biasa yang menghadapi masalah dan memerlukan bantuan. Sikap yang tidak ambil peduli, takut, salah anggap, memandang rendah dan penolakan terhadap pesakit mental merupakan masalah rumit yang dilemparkan masyarakat kepada pesakit mental.

Masyarakat lebih banyak mengancam pesakit mental daripada pesakit mental mengancam masyarakat. Sikap dan penerimaan kita mungkin merupakan faktor utama terhadap pemulihan pesakit mental.  

Perkhidmatan Pesakit Dalam

Kebanyakan pesakit yang memerlukan rawatan di dalam hospital ini mengidap penyakit ‘Psikosis’ dan ‘Depression’ yang tidak dapat dirawat di rumah.

Dua cara untuk memasuki hospital adalah :-

 1. Secara sukarela
  Si pesakit meminta atau setuju diberi pemerhatian dan rawatan di hospital, dan
 2. Secara undang-undang
  Mengikut undang-undang mahkamah di mana si pesakit tidak bersetuju memasuki hospital tetapi untuk kesihatannya dan untuk kepentingan masyarakat umum, si pesakit dipaksa masuk.

Di hospital mereka diberi rawatan yang moden oleh Pakar Psikiatri, Pegawai Perubatan dan kakitangan hospital. Rawatan ini adalah melalui ubat-ubatan, terapi rundingcara (psycho-therapy), Unit Jurupulih Carakerja (Occupational Therapy), aktiviti rekreasi pesakit dan rawatan getaran elektrik.

Perkhidmatan Pesakit Luar

Mana-mana doktor tidak kira di klinik atau hospital telah menerima latihan menangani pesakit mental. Boleh pergi ke mana-mana klinik kesihatan kerajaan untuk mendapatkan khidmat nasihat dan selalunya anda akan disuruh mengambil saringan Depression Anxiety Stress Scale (DASS) iaitu anda perlu menjawab beberapa soalan bagi menentukan tahap keterukan masalah mental anda.

Perkhidmatan pesakit luar juga adalah untuk orang awam yang menghadapi masalah-masalah mental dan memerlukan pemeriksaan, nasihat atau rawatan. Pesakit yang telah keluar dari hospital atau wad psikiatri diberi rawatan susulan melalui perkhidmatan ini.

Perkhidmatan ini dijalankan di Unit Pesakit Luar, tiap-tiap hari. Jika rawatan kecemasan diperlukan, perkhidmatan ini boleh didapati dari wad selepas waktu pejabat.

Perkhidmatan Psikiatri Swasta

Sekarang ini semakin ramai pakar psikiatri yang menubuhkan klinik-klinik psikiatri swasta yang menawarkan khidmat yang sama seperti di hospital kerajaan. Perkhidmatan swasta tidak memerlukan rujukan dan anda boleh terus saja walk in untuk berjumpa pakar psikiatri.

Periksa juga jika insurans peribadi atau syarikat anda merangkumi perkhidmatan psikiatri supaya anda tidak terlepas manfaat ini.

Anda boleh mendapatkan senarai klinik psikiatri swasta di laman ini.

Print Friendly, PDF & Email
Langgan Newsletter Kami
Jom dapatkan notifikasi artikel-artikel terbaru kami terus ke email anda!
Laman web ini bertujuan untuk memberikan pengetahuan am sahaja dan tidak membuat sebarang nasihat perubatan individu. Jika anda mempunyai apa-apa simptom sila berjumpa doktor dengan kadar segera.